Egen import av bil kan lønne seg

Egen import av bil kan lønne seg

Vi har funnet eksempler som viser at du kan spare 114.000 kroner.

Publisert
Sist oppdatert

OPPDATERT Mandag 28.februar.
Etter å ha blitt gjort oppmerksom på at utregningen var feil(ikke med mva) av flere lesere, har artikkelen blitt endret slik at selve utregningen nå er riktig.

Redaksjonen har mange ganger fått spørsmål om ikke vi kan finne ut hvilke biler det kan lønne seg å importere. Problemet er bare at det er en jungel av bilmerker og bilmodeller å velge mellom, og slettes ikke alle lønner seg å importere. Det er tidkrevende og til tider kronglete å finne ut av og å gjennomføre.

Mest søkte og redaksjonell vurdering

Utifra vår tidligere artikkel om hvilke bilmodeller som er mest søkt på finn.no, har vi tatt utgangspunkt i fire ulike modeller for å gi et lite bilde av hvordan regnestykket vil se ut. I denne artikkelen har vi tatt for oss disse modellene:

  • Mercedes-Benz E 200 TCDI
  • BMW 318d Touring
  • Audi A6 2.7 TDI Quattro
  • Porsche 911 997 Carrera 4S

De tre øverste er plukket fra finn.no sin oversikt, mens den siste er valgt ut fra redaksjonelle vurderinger - rett og slett for å se om det er noe å tjene på å kjøpe en typisk drømmebil i utlandet. Svaret er forøvrig: Ikke nødvendigvis ...

Resultatet

Den første bilen vi tok for oss var en Mercedes-Benz E200, 2010 modell. Ved å bruke "hva er bilen din verdt?" fant vi en bil til salgs i Norge som passet til kriteriene. Den var priset til 539.000 kroner.

<strong> Foto:</strong> finn.no
Foto: finn.no Vis mer


I Sverige er blocket.se et fint sted å starte. Her fant vi en bil som kostet cirka 236.000 norske kroner etter å ha beregnet beløpet vha. DinSides enkle valutakalkulator. Beløpet vil selvsagt svinge med kurs på kjøpstidspunktet. Legg så på mva og bilen koster cirka 296.000 kroner før engangsavgift. Etter å ha funnet engangsavgiften for innførsel til Norge, vil bilens pris være oppe i cirka 460.000 kroner. Det er rundt regnet 80.000 kroner mindre enn i Norge.

I Tyskland er resultatet enda hyggeligere når det gjelder Mercedesen. Ved hjelp av mobile.de fant vi en passende bil, som omregnet til norske kroner koster 215.000 kroner. Etter mva koster bilen cirka 270.000 kroner. Legger vi på engangsavgift koster bilen cirka 425.000 kroner å importere. Da har du spart omkring 114.000 kroner på å kjøpe bil i Tyskland i stedet for Norge.

Vel å merke er dette priser før eventuelle reise- og transportutgifter, samt betaling og leie av prøveskilt. I tillegg kan det være utstyrsforskjeller som er verdt å sjekke nærmere. Likevel er det besparelsen så høy at det absolutt er å vurdere.

LandBilmodellPenger spart
NorgeMercedes-Benz E200 CDI 
SverigeMercedes-Benz E200 CDI80 127
TysklandMercedes-Benz E200 CDI114 871
   
NorgeBMW 318d Touring 
SverigeBMW 318d Touring12 681
TysklandBMW 318d Touring99 304
   
NorgeAudi A6 2.7 TDI Quattro 
SverigeAudi A6 2.7 TDI Quattro-78 024
TysklandAudi A6 2.7 TDI Quattro-28 311
   
NorgePorsche 911 997 Carrera 4S 
SverigePorsche 911 997 Carrera 4S-247 614
TysklandPorsche 911 997 Carrera 4S11 656


Slik leser du tabellen

I resultatarket under, klikker du på "se stor utgave" for å se hele listen og prisene vi fant. Her vil du finne pris i Norge, Sverige og Tyskland. Ved å skrive lenken som ligger til høyre for hver bil kan du selv gå inn på artikkelen vi har hentet informasjon ifra. På bilene som er funnet vil du også se tollavgift (engangsavgift). Denne varierer noe etter når bilen er registrert.

Egen import av bil kan lønne seg


Helt til i høyre i resultatarket finner du mer informasjon om bilene, som motorstørrelse, hestekrefter, årsmodell, vekt, km-stand og garanti. Ikke alle annonsene har oppgitt vekt på bilen, Derfor har vi tatt utgangspunkt i vår "Katalog der Automobil revue 2010". Vekttillegget er uansett ikke den mest avgjørende faktor, så det vil ikke utgjøre de store forskjellene i sluttsummen.

Du kan også klikke her for å se hele tabellen

Hva med garantien?

Egen import av bil kan lønne seg


Det som kan sikre handelen eller velte kjøpeviljen, er garantien du får ved kjøp. I Sverige og Tyskland er dette ofte ikke mer enn den ordinære fabrikkgarantien. Denne må ikke forveksles med den norske utvidede nybilgarantien, men noe sikkerhet har du. Er du derimot inne på tanken om å kjøpe ny bil skal du vite at mange bilforhandler i Norge nå har kommet med 5 årsgaranti ved nybil kjøp.

Les mer om 5-års garanti her

Les også: BMW og Mini kommer etter

Likhet

I vår søken etter svar har vi etter beste evne forsøkt å finne tilsvarende modeller med ganske likt utgangspunkt. Et eksempel fra vår jakt på en Mercedes-Benz E 200 CDI. Da er det viktig å passe på at motoren, km-standen og standarden på bilen er så lik som mulig for å få et så riktig bilde av pris-virkeligheten som mulig.


I oversikten lenger ned i artikkelen får du full oversikt over hvordan vi har gått frem, og hvilke biler vi har sammenlignet. Slik kan du se om du er enig i våre sammenligninger og dele synspunkter i kommentarfeltet nederst i artikkelen. Her må du gjerne også dele tips med andre, om du selv har erfaring med bruktimport fra utlandet.

Slik finner du frem

Etter at vi kom med en ny og forbedret utgave av vår importkalkulator kan du nå gjøre hele søkeprosessen på DinSide.

Ved å bruke "hva er bilen din verdt?"-kalkulatoren finner du cirka prisen på bilen i Norge. For et mer spesifisert søk kan man selvfølgelig bruke finn.no. Når man skal lete etter biler i Sverige og Tyskland, som er det vi har gjort, er det flere gode internettsider hvor man kan trykke seg frem til godbitene.

Her finner du biler til salgs i Sverige, Tyskland og USA:

I denne pristesten har vi ikke sett nærmere på hva som er grunnen til prisforskjellene. Dette er en ren prissammenligning og ingen forklaring på prisnivået i ulike land.

1-2-3 i import

Hvis du bestemmer deg for å importere bilen er det noen hensyn du må ta og noen forhåndsregler det lønner seg å følge. Da går prosessen mye smidigere. Her er noen enkle råd med tanke på rekkefølgen av praktiske gjøremål, men på langt nær alle.

  • Kjøp norske prøveskilter
  • Ikke glem å kjøpe prøveskilter før du reiser fra Norge. Kjøp norske prøveskilter til de spesifikke datoene du skal kjøre den hjem. Dette gjør du ved å ta med deg chassisnummeret på den bilen du skal hente til en trafikkstasjon som selger prøveskilt.

  • Husk prøveskilter fra landet du kjøper bilen i
  • Når du kommer til landet hvor du skal kjøpe bilen, eksempelvis Tyskland, så må du leie et nytt sett prøveskilter for bruk på tysk jord. Disse fjerner du når du forlater Tyskland, og kommer inn i Skandinavia. Da er det de norske prøveskiltene, som du allerede har kjøpt som gjelder.

  • Merverdiavgift
  • Du trenger ikke stoppe ved noen tollstasjon før du kommer til Norge. Her er det desto viktigere at du stopper for å skrive innførselspapirene til Norge, som blant annet danner grunnlag for beregning av merverdiavgift på kjøpesummen. Denne merverdiavgiften trenger du som regel ikke betale på grensen, men du får tre virkedager på deg til å oppsøke nærmeste tollkontor for innbetaling.

Hvis du har brukt importkalkulatoren vår er det forhåpentligvis ingen overraskelser som venter.

Selve engangsavgiften trenger du ikke betale før du har tenkt å registrere bilen, men skal den registreres så snart som mulig, så er det like greit å få gjort unna begge deler når du først er der.

Del gjerne dine import-erfaringer med oss kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer