Dyrt å oppdatere GPS

Opplevd å havne midt i ingenting, om du skal tro kartet på GPS-en? Da trenger du nye kart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye veier fører til behov for oppgradering av navigasjonssystemet du bruker i bilen. Men oppdateringen er langt fra gratis.

Oppdatering av integrert navigasjon

Forbrukerrapporten har sjekket prisene hos Toyota, Mercedes, Volvo, Ford, Peugeot og Volkswagen. Undersøkelsen viser at avhengig av modell så koster oppgraderingen mellom 1.500 og 2.500 kroner årlig, selv om det i de fleste tilfeller bare er å putte en ny CD eller DVD inn i systemet.

Du kan enten bestille oppgraderingen hos bilforhandleren, eller på nett. Har du Peugeot, må du innom verkstedet for å kode systemet for oppdatering.

Les også: Integrert navigasjon for folk flest

Håndholdt billigere

Håndholdte GPS-er er som regel billigere i innkjøp enn integrerte bilsystemer. Og du kan i tillegg spare penger på oppdateringer. Forbrukerraporten skriver at for de to solgte merkene TomTom (oppdatering fra nett) og Garmin (oppdatering fra butikk), så koster oppdatering mellom seks- og sjuhundre kroner.

Les også: Testduell: TomTom Go vs Mio Moov

Hvor ofte bør du oppgradere?

Det er neppe overraskende at bilforhandlerne anbefaler årlige oppdateringer av navigasjonssystemene.

Asbjørn Eilefsen i Statens Vegvesen anbefaler også jevnlig oppdatering, på spørsmål fra Forbrukerrapporten. Teknisk sjef i Map Solutions, Svein Tore Nummedal, mener det holder å oppdatere hver annet eller hvert tredje år, så lenge du ikke du benytter kartdataene til jobbkjøring.

Hos Dingz finner du en stor samling GPS-tester

Sikrere på veien?

GPS blir gjerne beskyldt for å være en trafikksikkerhetsrisiko. En tysk undersøkelse i sommer kan imidlertid antyde at den samlede effekten av GPS-bruk ved bilkjøring er positiv for trafikksikkerheten.

Navigasjonshjelpen styrker bilistens oppmerksomhet og reduserer stressnivået.

Flere detaljer finner du hos Forbrukerrapporten.