Fra 1. november må du betale for å kjøre lovlig med piggdekk i Oslo og Bergen. Foto: PER ERVLAND/KRISTIN SØRDAL
Fra 1. november må du betale for å kjøre lovlig med piggdekk i Oslo og Bergen. Foto: PER ERVLAND/KRISTIN SØRDALVis mer

Dyrt å glemme piggdekkgebyret

Fra 1. november må du betale piggdekkgebyr i Oslo og Bergen.

Fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag, som i 2013 er 7. april, er det gebyr for å kjøre med piggdekk innenfor kommunegrensen i Oslo og Bergen. (Når er feriene? Her får du oversikten.)

Glemmer du det, og blir tatt, kan det koste deg dyrt.

750 kroner er gebyret for å kjøre uten gyldig piggdekkoblat.

Piggdekksesongen

På papiret er det ikke tillatt å kjøre med piggdekk eller kjetting i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober.

Men dersom føret krever det, kan du likevel bruke piggdekk før disse datoene, dette er nemlig en vurdering du som sjåfør må ta selv.

Her kan du sjekke hvilke vinterdekk som er best, i årets vinterdekktest

Her må du betale

Som nevnt innledningsvis, er det kun Oslo og Bergen som har piggdekkgebyr nå. Inntil for to år siden betalte også trønderne piggdekkgebyr, men bystyret vedtok i 2010 å avvikle ordningen. I Trondheim belønnes du i stedet for initiativ til å bytte fra pigg til piggfritt, gjennom pant på piggdekkene. Det kan du også få i Bergen.

Ny dekkmerking fra 1. november

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette koster det å kjøre med piggdekk

Du kan lese mer detaljert om piggdekkgebyr i Oslo her og piggdekkgebyr i Bergen her.

Dersom du har betalt piggdekkgebyr i en av byene, trenger du ikke betale på nytt dersom du skal kjøre i den andre byen - så fremt at du har et gyldig oblat.

  • Dagsoblat koster 30 kroner
  • Månedsoblat koster 400 kroner
  • Sesongoblat koster 1.200 kroner

Kjører du mindre enn 14 dager i løpet av en måned, lønner det seg å kjøpe dagsoblater, og kjører du mer enn 40 dager i løpet av sesongen lønner det seg å kjøpe sesongoblat.

Kjøpe nye dekk? Her finner du prisene

Her kjøper du

Det er mange veier til å kjøre lovlig med piggdekk i Norges to største byer. På nettsidene til kommunene kan du se alle de mulige måtene du kan skaffe deg piggdekkoblat på. Vi vil nøye oss med å opplyse om de som nok er mest aktuelle for de fleste.

Sesongoblatene kan du enkelt bestille fra kommunenes nettsider, eller de kan kjøpes over disk.

Månedsoblater eller skrapeoblater (du kjøper flere, og skraper av én og én ved behov) kan bestilles via internett eller kjøpes over disk - sjekk utsalgssteder hos Bergen kommune og Oslo kommune.

Døgnoblat kan kjøpes fra oblatautomater (se hvor de står på kommunenes nettsider), via teletorg eller SMS. Det kan også kjøpes via en app til smarttelefon - det finnes to ulike, hvorav én er gratis.

Dersom du vil kjøpe oblat via SMS, gjør du følgende:

Skriv: PIGG BERGEN (eller OSLO) BILREG.NR (eks.: pigg bergen CE12345), og send til 2300

Du vil motta bekreftelse på SMS. Husk at oblat ikke er gyldig før bekreftelse er mottatt. Ved stor nettrafikk kan ventetiden vær opp mot 15 minutter, ifølge Oslo kommune.

Du kan også kjøpe oblat for en dato frem i tid. Skriv da datoen etter registreringsnummeret (ddmm) - eks. for 9. desember 2011: PIGG OSLO DE12345 0912