Dyrere å eie båt

Fra 1. januar må du betale 300 kroner for å registrere båten din i Småbåtregisteret. Registeret kan i fremtiden bli brukt til å avgiftsbelegge norske båteiere.

Stortinget vedtok fredag 15. desember å innføre et gebyr på 300 kroner for hver båt som registreres i Småbåtregisteret. Gebyret gjelder også for omregistrering av båter som allerede finnes i registeret. Du må altså belage deg på å punge ut 300 kroner til Toll- og avgiftsdirektoratet enten du kjøper ny eller brukt båt.

Bakgrunnen for vedtaket er ønsket om å gjøre registeret selvfinansierende. Fra 1. januar er det båtfolket selv som skal bære driftskostnadene.

- Meningsløst

Da Småbåtregisteret ble opprettet var hensikten at stjålne båter lettere skulle komme til rette. Registeret skulle også føre til at færre stjålne båter omsettes ulovlig. Når likevel båtfolket har motarbeidet prosjektet, skyldes dette at registeret også kan brukes til ”innkreving av skatt, avgifter, toll og gebyrer i tilknytning til båter og båtmotorer.” Derfor ble nyheten om gebyret dårlig mottatt i Norges eneste interesseorganisasjon for båteiere, Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF):

- Det er fullstendig meningsløst å betale 300 kroner for å gi staten et verktøy til å avgiftsbelegge båtfolket, sier Jan H. Syvertsen, generalsekretær i KNBF.

Avgifter i sikte?

Toll- og avgiftsdirektoratet hevder at det per i dag ikke foreligger planer om å bruke Småbåtregisteret til innkreving av nye avgifter. Men etter det DinSide erfarer har Miljøverndepartementet i lengre tid ønsket å innføre en miljøavgift på fritidsbåtbruk. I følge avdelingsdirektør i departementet, Harald S. Ruberg, er dette imidlertid ikke aktuelt med det første.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men ønsker dere å innføre en slik avgift i fremtiden?

- Ingen kommentar, svarer Ruberg.

I følge Syvertsen er det ikke bare Miljøverndepartementet som gjerne vil avgiftsbelegge båtfolket ved hjelp av Småbåtregisteret:

- Vi har grunn til å tro at også Finansdepartementet har et avgiftsforslag liggende i skuffen, forteller han til DinSide.

Slik unngår du gebyr

Har du en registreringspliktig båt (se tabell) kan du unngå gebyret på 300 kroner hvis du tar affære før nyttår. Det er nemlig gratis å registrere båten din ut året. Melding om registrering av båt må da være poststemplet eller levert Tollvesenet senest 31. desember 2000.

Registreringspliktige båter
JollerAlle båter med motor
  
MotorbåterBåter under 15 meter
  
SeilbåterBåter under 15 meter med motor
 Båter mellom 4,5 og 15 meter uten motor