DVD Audio og SACD: Superlyd på vei

Helt siden introduksjonen av CDen på midten av 1980-tallet har lydentusiaster hevdet at CD-lyden er dårligere og tynnere enn det vinylplatene presterer. Nå kommer imidlertid to nye konsepter som skal bøte på dette problemet en gang for alle.

Både DVD Audio (Digital Versatile Disc Audio) og SACD (Super Audio Compact Disc) ser ut som vanlige musikk-CDer. Men skinnet bedrar. For mens musikk-CDen bare lagrer informasjon i ett lag, har de to nye konseptene basert seg på flerlagsteknologi. Det betyr større lagringsplass og dermed høyere lydkvalitet.

DVD Audio

DVD Audio og SACD: Superlyd på vei

DVD Video har i løpet av de siste tre-fire årene gjort sitt inntog både i film- og dataverdenen. Nå kommer DVD Forum også med DVD Audio. I følge DVD Forum er formatet helt overlegent sammenlignet med en vanlig CD. DVD Audio har både høyere frekvensrespons, bithastighet, samplinghastighet og dynamikkområde, hva nå enn disse termene måtte bety. Poenget er imidlertid at lydkvaliteten skal være fantastisk god. DVD Audio-plater har plass til inntil seks lydkanaler, noe som skulle borge for interessante lydopplevelser. Platene skal også kunne inneholde bilder, tekst, menyer og video og har 4,7 gigabyte tilgjengelig for disse formålene.
Hvis plateprodusentene ønsker, er det mulig å produsere DVD Audio-plater slik at disse også kan leses av DVD Video-spillere. Det er dessuten bestemt at det ikke skal innføres noen regional koding på DVD Audio, slik det er på DVD Video. Formatet er imidlertid så nytt at det knapt finnes DVD Audio-spillere på markedet. DVD Audio bilspillere ligger derfor et godt stykke inn i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SACD

DVD Audio og SACD: Superlyd på vei

SACD kommer åpenbart til å bli DVD Audios argeste konkurrent. Gigantene Sony og Philips har gått sammen om å utvikle dette formatet, som også baserer seg på to lag med informasjon. Et viktig fortrinn ved SACD er at formatet er kompatibelt med vanlige musikk-CDer. Det betyr at en SACD-spiller kan lese vanlige CDer og at vanlige CD-spillere kan lese SACD. Som DVD Audio kan også SACD håndtere inntil seks lydkanaler og har 4,7 gigabyte tilgjengelig for tekst, bilder og video. De første stue-spillerne for SACD er allerede lansert, mens SACD bilspillere er foreløpig ikke utviklet.