DUELL: Skoda Octavia RS møter Seat Leon 20VT

Har du 350.000 kroner til disposisjon kan du velge og vrake blant et svært stort antall bilmodeller. Men hvis du krever at bilen skal være virkelig rask, reduseres valgmulighetene drastisk.

DUELL: Skoda Octavia RS møter Seat Leon 20VT
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I Norge er det faktisk kun fem bilmodeller i prisklassen "under 350.000 kroner" som klarer øvelsen 0-100 på under 8 sekunder. Den ene er roadsteren Toyota MR2, de fire andre kommer alle fra den store Volkswagen-familien - Seat Ibiza Sport, Audi A3 1.8 5VT, Seat Leon 1.8 20VT og nykommeren Skoda Octavia RS.

Samme plattform

De tre sistnevnte - A3, Leon og Octavia - er alle bygget på samme plattform som Volkswagen Golf. I tillegg er de utstyrt med den samme motoren. Hva er da vitsen med å sammenligne dem? Jo, selv om Leon 1.8 5VT og Octavia RS har en rekke likheter, så er bilene likevel svært forskjellige. Mens Leon er en typisk kombikupé, med et svært kort overheng bak og en oppsiktvekkende høy hekk, minner Octavia mer om en sedan. Octavia er faktisk hele 34 centimeter lengre enn Leon, noe som gir store utslag når bagasjen skal lastes inn.

På grensen til harry

De to bilene henvender seg på mange måter også til ulikt publikum. Leon 20VT er kort, snerten og ungdommelig, men likevel relativt anonym. I hvert fall sammenlignet med Octavia RS, som med sine enorme luftinntak, grønne bremsekalipere og oppsiktsvekkende spoiler risikerer å bli oppfattet som harry.

Det er heller ingen hemmelighet at det knytter seg litt ulik prestisje til de to bilmerkene. Seat har som målsetting å fylle rommet mellom Volkswagen og Audi, mens Skoda har blitt tildelt rollen som Volkswagen-konsernets billigmerke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

41.000 i prisforskjell

Til tross for dette er Seat Leon 20VT langt billigere enn Skoda Octavia RS. Mens Leon 20VT kan bli din for drøye 288.000 kroner, må du ut med 329.000 kroner for en Octavia RS. Octavia RS er langt bedre utstyrt, men klarer bilen å forsvare en prisforskjell på 41.000 kroner? Vi skal forsøke å gi deg svaret. La oss først ta en titt på motor og kjøreegenskaper.