DUELL: Honda Accord Type-R møter Ford Mondeo ST200

ST200 og Type-R. To forskjellige betegnelser som så absolutt gir forventninger - og som virker som trolldom på ellers ordinære familiebiler.

DUELL: Honda Accord Type-R møter Ford Mondeo ST200

Det er naturlig nok feil å sette seg inn bak rattet i en Ford Mondeo ST200 og tro at dette ikke er noe annet enn en litt friskere Mondeo. Men det er likevel mer riktig å tro det, enn å fortelle til omverdenen at en Accord Type-R er noe annet enn uforskammet råskap.

Honda Accord Type-R

To forkrommede eksoshaler - en på hver side må vite - en hekkspoiler som nærmest skriker "jeg bryter fartsgrensen hver øyeblikk nå" og en motor som snurrer inn i uendeligheten. Slik kan man oppsummere Honda Accord Type-R.

Sammenliknet med en standard Accord er nemlig forskjellene store. Ikke bare på det optiske plan, men også på det tekniske. For bilen er betraktelig stivere, responsen og tilbakemeldingene bedre og setene i en klasse for seg. Du skal med andre ord ikke tro at Accord Type-R er en Accord med en litt sterkere motor - du skal vite at Type-R er en Accord som gir kjøreglede på et nivå som selv enkelte sportsbiler vil ha problemer med å matche.

Ford Mondeo ST200

I ST200 får man ikke den samme følelsen som i Type-R. For man kan utmerket godt gå til anskaffelse av en Mondeo ST200 uten at naboen løfter så mye som på et øyenbryn. Der Type-R er vulgær er nemlig Mondeo ST200 mer tilbakeholden og forsiktig - selv om også Ford slår an tonen med ett eksosrør under hvert baklys, forkrommet gitter i grillen foran og under støtfangeren bak, samt Recaro seter som er pleie for den sarteste rygg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Samme" ytelse?

En rask titt på tallene for effekt røper at forskjellene mellom en Accord Type-R og en Mondeo ST200 tilsynelatende er små - selv om Ford har en 2,5-liters V6 motor, mens Honda satser på en firesylindret rekkemotor. For hvor mye betyr egentlig de syv hestekreftene som Type-R har mer enn ST200? Og hva med dreiemomentet hvor Ford kan skryte av 235 Nm mens Honda nøyer seg med 215?

Fasiten får du under delkapitlet "Motor og kjøreegenskaper", men vi kan like gjerne røpe med en gang at det nok er en grunn til både de høye spoilerne, de dype skjørtene og fabrikantens spesifikasjoner av dekk…

Relaterte tester

  • Test av Honda Accord Type-R

  • Test av Ford Mondeo ST200