Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer

Du skal ha 1,5 meters avstand her

Pass på når du skal passere syklister.

Publisert
Sist oppdatert

Det er vår, og veiene er i ferd med å bli fulle av syklister. Det skaper utfordringer for deg som bilist.

Syklister er myke trafikanter, og det er viktig at de tas hensyn til i trafikken. Et møte mellom bilen din og en syklist kan ende katastrofalt.

Derfor gjelder det å være våken og følge med - spesielt bør du jevnlig sjekke høyre sidespeil, for her kan syklister komme trillende forbi hvis du sitter i en bilkø som går litt tregt. Skulle du da plutselig svinge til høyre uten å se deg for, kan det ende med krasj.

Les kommentaren: Bilister mot syklister

Regelen "alle" bryter

Men hovedpoenget med denne artikkelen var å fortelle deg hva Statens Vegvesen sier om passering av sykkel i kjørebanen. De sier faktisk at det skal være en avstand på minst 1,5 meter mellom din bil og syklisten idét du passerer. Det visste du kanskje ikke?

Rune Gjøs Foto: Syklistenes Landsforening
Rune Gjøs Foto: Syklistenes Landsforening Vis mer


DinSide kontaktet Syklistenes Landsforbund for å høre mer om denne regelen, som ingen i redaksjonen var klar over. Det kan ikke være mange som vet om denne?

- Nei, det er nok mange som ikke vet dette, sier generalsekretær Rune Gjøs.

- Det er det vi prøver å fokusere på er sikker avstand. Statens Vegvesen mener at det som anses som sikker forbikjøring er minimum 1,5 meters avstand.

- Står dette også i trafikkreglene?

- Det står klart i trafikkreglene at bilister skal passere på en sikker måte med god avstand, men det står ikke oppgitt noen minimumsavstand.

Det betyr altså at du ikke risikerer bot om du kjører forbi nærmere enn 1,5 meter. Men dersom en trafikkbetjent ser deg og anser passeringen som uforsvarlig, kan du bli stoppet.

- Det er vel mange bilister som synder her, og som kjører forbi enda klaringen er liten?

- Ja, her er det mange som synder. Det som står i trafikkreglene, er at hvis du som bilist ikke kan kjøre forbi på en sikker måte, skal du vente.

- Så det er ikke slik at man kan forvente at syklisten skal fjerne seg fra veibanen, dersom det er for trangt å kjøre forbi?

- Nei, overhodet ikke. Det er fører som kommer bakfra som må ta hensyn. Det samme gjelder om du skal kjøre forbi en traktor eller lignende. Du er pent nødt til å vente til det er klart og god nok plass for forbikjøring.

Sykler du? Les trafikkreglene for syklister her.

Skummelt lufttrykk

- Grunnen til at Vegvesenet anbefaler minimum 1,5 meter er at det skal være god klaring, og kjører du i høy hastighet kan det komme lufttrykk som får syklisten ut av balanse.

- Jeg ble en gang kjørt forbi av en lang trailer, og han kjørte ikke så raskt, men lufttrykket som kom var såpass at jeg virkelig måtte konsentrere meg for ikke å miste kontrollen og kjøre ut av veien, sier Gjøs.

Så da vet du det - neste gang du skal kjøre forbi en syklist i veien må du passe på at klaringen er på 1,5 meter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer