<strong>KOST BEDRE:</strong> Ellers kan du risikere å miste lappen, samt få opptil 10.000 kroner i bot. Foto: Colourbox.com
KOST BEDRE: Ellers kan du risikere å miste lappen, samt få opptil 10.000 kroner i bot. Foto: Colourbox.com Vis mer

Du må ha bedre sikt enn dette

Slurver du med skraping av frontruta og sidevinduene om vinteren, kan kjøreturen ende med at du mister lappen, eller må ut med flere tusen kroner.

Publisert
Sist oppdatert

- Hvert år opplever vi at enkelte sjåfører slurver veldig. De setter seg inn i bilen og kjører avgårde med varmeapparatet på fullt, uten å ha skrapt ruta, forteller UP-sjef Runar Karlsen til DinSide.

Skrap foran og på sidene

De som slurver på denne måten kjører i praksis rundt uten å se, noe som ikke er tillatt etter Vegtrafikklovens forskrift om bruk av kjøretøy:

"Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende."

Ifølge Karlsen vil politiet bruke skjønn i hvert tilfelle for å vurdere hva tilstrekkelig sikt faktisk er.

UP-sjef Runar Karlsen. Foto: Politiet
UP-sjef Runar Karlsen. Foto: Politiet Vis mer


- Hovedregelen er at sjåføren skal ha skrapt hele området av frontruta som vindusviskerne rengjør, i tillegg til sidevinduene, sier Karlsen.

Han legger til at sjåføren skal ha god sikt fra første meter han kjører. Det er ikke tilstrekkelig å få god sikt i løpet av noen minutter, ved hjelp av varmeapparatet.

Forståelig nok er det heller ikke nok å skrape et lite hull på midten av frontruta.

Ved denne typen grove overtredelser vil sjåføren bli fratatt førerkortet på stedet, og miste førerretten i minimum tre måneder. I tillegg vil det bli skrevet en anmeldelse for forholdet, og man kan bli ilagt bøter på flere tusen kroner.

- Det er påtalemyndigheten som vurderer hvert enkelt tilfelle. Det gis vanligsvis et ordinært forelegg på mellom 5000 og 10.000 kroner, sier Karlsen.

Les også: Slik unngår du at det dugger

Siktelse

UP-sjefen understreker at det her er snakk om tilfeller hvor sjåføren blir stoppet av politiet uten å ha forårsaket en ulykke - som gir langt alvorligere reaksjoner.

- Hvis sjåføren kjører med dårlig sikt og forårsaker en dødsulykke, vil han kunne siktes for uaktsomt drap, sier Karlsen.

Les også: Her er tipsene for bilvasken om vinteren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer