Du kan fremdeles slippe unna

Vraker du bilen innen 20. mars, slipper du å betale årsavgiften.

Regningen kommer hvert år, og må betales selv om du ikke har fått papirene i posten. Foto: Kristin Sørdal
Regningen kommer hvert år, og må betales selv om du ikke har fått papirene i posten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du en slitt og utgått bil som du likevel hadde tenkt å vrake i løpet av året, kan det lønne seg å reagere nå. Vraker du bilen innen 20. mars, slipper du unna årsavgiften. Det er 2.940 kroner spart – eller i verste (beste) fall 3.425 kroner - om du har en dieselbil uten partikkelfilter.

I tillegg får du 2.500 kroner i vrakpant.

Halv årsavgift

Nordmenn skal betale årsavgift på 3,6 millioner motorkjøretøy innen 20. mars, og glemmer du det blir det dyrt: Tilleggsavgiften for forglemmelsen er 250 kroner.


Dersom du er i den situasjonen at du allerede har betalt årsavgiften, men likevel vil vrake bilen din, er ikke alt håp ute: Dersom du vraker bilen før fristen, kan du få refundert årsavgiften i ettertid.

Nå fotograferer de skiltene dine for å kontrollere om du har betalt

Vraking mellom 21. mars til og med 30. juni gir rett til rabattert årsavgift: Da slipper du unna med halve avgiften.

Vet du ikke hvor du skal levere inn bilen til vraking? Du finner en liste over godkjente bilopphuggeri og vrakplasser, hos Tollvesenet på nett.

Flere som vraker bilene sine

Det var 121.608 kjøretøy som ble vraket i Norge i 2012. Disse ble det utbetalt 245 millioner kroner i vrakpant for.

– I 2011 ble det utbetalt 184 millioner kroner i vrakpant etter at 122.405 kjøretøy ble vraket, opplyser avdelingssjef Eirik Sannes i Tollregion Midt-Norge.

Sannes leder kontoret i Bodø som har ansvaret for vrakpanten og vektårsavgiften for hele landet. Til sammenlikning ble det utbetalt vrakpant for 102.000 kjøretøy i 2010.

Det er Rogaland som står på vrake-toppen for 2012, med 11.911 vrakede kjøretøy. Tett etter følger Akershus, med 11.156 vrakede kjøretøy og Hordaland på tredjeplass med 9.752 vrakede kjøretøy.

Det vrakes, ikke overraskende, færrest biler i Finnmark: Der ble 1.337 kjøretøy vraket i fjor.

Ikke fått regning?

Det er du som bileier (eller eier av annet kjøretøy) som har ansvaret for at årsavgiften blir betalt. Det er også du som har ansvaret dersom regningen av en eller annen grunn ikke skulle dukke opp i postkassen eller i nettbanken din. Dersom denne ikke kommer er det altså du som er ansvarlig for å finne fram til hva du skylder. Du får KID-nummer og betalingsopplysninger i Tollvesenets KID-generator - som finnes her.