Pleier du å sykle over gangfeltet? Det bør du ikke gjøre, mener Syklistenes Landsforening. Foto: Colourbox
Pleier du å sykle over gangfeltet? Det bør du ikke gjøre, mener Syklistenes Landsforening. Foto: ColourboxVis mer

Du bør gå av sykkelen her

Som syklende har du ikke rettigheter i gangfeltet.

Sykler du over gangfeltet? Da skal du vite at du faktisk ikke kan forvente at bilene stanser for deg.

- Det er bare fotgjengere som har rettigheter i gangfelt, syklister har ikke det. Det er rett og slett for at man ikke skal oppfordre syklisten til å sykle over gangfelt, sier Rune Gjøs, generalsekretær i Syklistenes Landsforening.

Det er altså ikke ulovlig å sykle over gangfelt, men du kan ikke forvente at bilister stopper for deg på samme måte som de skal stoppe for fotgjengere.

- Jeg anbefaler alltid syklister å gå av i gangfelt, slik at de er helt trygge, sier Gjøs.

Et annet poeng er at du som syklist ikke skal hive deg over gangfeltet i stor fart. Du bør bremse godt opp og forsikre deg om at ingen bilister er i veien om du tar sjansen og sykler over.

- Bilister er flinkere til å respektere gående enn syklende, sier Gjøs.

Les også: Du skal ha 1,5 meters klaring når du passerer en syklist

Viktig å lære barn

Har du barn som sykler er det spesielt viktig at du lærer dem at de skal stanse og gå av sykkelen når de skal krysse et gangfelt. Det er fort gjort at uoppmerksomme barn kaster seg over gangfelt i den tro at bilene vil stoppe for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det er sagt er det uansett bilistens ansvar om han kjører ned en myk trafikant. Derfor betyr ikke denne regelen at du som bilist bare kan peise på hvis du ser en syklist som er i ferd med å krysse et gangfelt. Generelt sett bør du alltid bremse opp når du nærmer deg de hvite stripene, hvis du da ikke har full oversikt og ser at ingen fotgjengere eller syklister befinner seg i nærheten av gangfeltet.

Kan man sykle to i bredden?

Se også opp ved grønn mann

Dersom gangfeltet har eget lys for fotgjengere er jo saken grei. Men du skal som syklist likevel passe på å ikke kaste deg over i stor fart, for det kan komme biler som på grønt lys kommer svingende inn fra sidegate, og de må få sjansen til å oppdage deg.

Sykler du? Les trafikkreglene for syklister her.