Dragracingens historie

Dragracing er i utgangspunktet en amerikansk sport. Målet er rett og slett å tilbakelegge en kvart engelsk mil (402,33 meter) på kortest mulig tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Dragracingens historie
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Sporten oppsto allerede på 1930-tallet i California, der bilentusiaster tok med seg utrangerte biler med trimmede motorer ut i ørkenen for å kjøre om kapp. En gammel kjerre kalles gjerne "drag" på amerikansk og dermed var navnet gitt - dragrace.

Anderstorp i 1968

National Hot Rod Asscociation (NHRA) ble stiftet i 1951 og arrangerte løp på nedlagte flyplasser, motorveier og store parkeringsplasser. Etter hvert spredte sporten seg til resten av verden og i 1965 ble sporten anerkjent av Det internasjonale bilforbundet (FIA). Det første løpet i Norden ble arrangert i svenske Anderstorp i 1968.

Fyresdal i 1978

Ti år senere, i 1978, ble det første dragracet arrangert på norsk jord. Arena var Fyresdal flyplass og arrangør var American Car Club of Norway. Fra 1983 har det blitt arrangert store dragracing-stevner på Gardermoen flyplass.

Bjørnstad og Berstad

Dragracing har aldri blitt noen stor sport i Norge, men to nordmenn har likevel markert seg internasjonalt. Ludvig Bjørnstad var blant de beste førerne i Europa på 80-tallet og ble i 1987 første nordmann som kjørte et drag på mindre enn 6 sekunder. På 90-tallet overtok Liv Berstad, som i en periode holdt europarekorden i klassen Top-Fuel med 5,132 sekunder.

Europa-mesterskap

image: Dragracingens historie

I 1997 ble Norsk Dragracing Gardermoen (NDRG) stiftet, og siden den gang har det vært kjørt en rekke løp på Ringbanen hver sommer. NDRG arrangerer blant annet et av de seks løpene i Europa-mesterskapet, som har vært arrangert siden 1995. Årets Europa-mesterskap ble kjørt på Gardermoen den 2. til 4. august.

Dragracing er i dag organisert i Norges Bilsportforbund.

Les mer om de ulike løpsklassene her.

Kilde: Store Norske Leksikon