Doking XD, en bil

Frister det med en énseters bil som gjør 0-100 km/t på bare 4,2 sekunder?

Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva om det hadde kommet en bil med heftige ytelser som man samtidig kan ta seg råd til, uten å pantsette eiendelene til hele slekta. Ville du kjøpt den? Nå er bilen vist som prototype, og er antagelig snart klar for markedet, men det er mulig du vil rynke på nesa når du ser den.

Opel med 1-euro-bil

Fra konsept til prototype

Bilen ble første gang vist som konseptbil på bilutstillingen i Genéve, og deretter Frankfurt. Nå har den tatt steget opp fra konseptbil til prototype, og vises denne uken for det amerikanske publikumet på bilutstillingen i Los Angeles.

Og bare så det er sagt, den er en elbil.

Hils på Nils, VW Nils

1-seter

Det er kroaten Vjekoslav Majetic som har gått til det skrittet å lage sitt eget prosjekt i form av den lille tassen, som i størrelse er enda mindre enn Think. Lengden er bare på knappe 2,75 meter, og den rommer kun én person – føreren.

Bilen har i standard utførelse en rekkevidde på 25 mil. Da har den to elektromotorer på til sammen 120 hk. Det sier seg selv at den med denne konfigurasjonen kan bli morsom i bruk, ettersom den er såpass liten. Vekten er derimot ikke så lav, for med batterier og føreren på plass, så veier den likevel 1.200 kilo.

Se bilder av rariteten:


XD2 eller XD4

Det er likevel først når den kommer opp i egenvekt på 1.300 kilo at det begynner å bli skikkelig morsomt. Doking finnes nemlig i to versjoner, XD2 eller XD4. Tallet forteller hvor mange elektromotorer bilen rommer, og med fire motorer om bord blir dette et skikkelig heftig leketøy. Du skal langt opp på stigen for å finne en ordinær bil med
forbrenningsmotor som henger med.

Slik blir Audis nye urbane racer

Rå ytelser

Det er først med XD4, versjonen med fire motorer, at det virkelig begynner å bli morsomt. Den lille doningen på under tre meter gjør 0 til 100 km/t unna på 4,2 sekunder. Med 240 hk og 720 Nm er det tross alt nødt til å bli resultater av det.

XD2 har halvparten av kreftene, og gjør akselerasjonen unna på 7,5 sekunder, som heller ikke kan sies å være dårlig.

Flere kommer

Vil det være et stort marked for et high-end produkt for bare én person, eller vil de fleste gå for et mye rimeligere produkt som Renault Twizy? Opel har også lansert tanker rundt en 1-persons bil, og det samme med VW som har vist oss i sin Nils. Ingen av disse vil på noen måte hamle opp med ytelsene til Doking XD, men de blir etter all sansynlighet billigere når / om de kommer på markedet.

Renault Twizy, din neste bybil

Er det marked?

I pressemateriellet til Doking XD blir vi flere ganger fortalt at XD skal være en reise på 1. klasse, noe som helt sikkert vil gjenspeiles i prisen. Da blir det spennende å se om Doking kommer til å delta på mange bilmesser fremover, eller om den lille produsenten ender opp som både Buddy og Think, hos en bobestyrer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer