Disse får billigere bompasseringer

Nye takster skal gi rimeligere bompengepasseringer for de med bobil eller stor personbil.

<b>RIMELIGERE:</DSH1> Fra 2016 kan det bli rimeligere bompasseringer for sjåfører som kjøærer bobil eller store personbiler. Foto: NTB SCANPIX
RIMELIGERE: Fra 2016 kan det bli rimeligere bompasseringer for sjåfører som kjøærer bobil eller store personbiler. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samferdselsdepartementet går i dag ut og varsler endringer i kriteriene for inndelingen av takstgruppene i bompengeinnkrevingen.

Dette betyr blant annet at sjåfører som kjører bobil eller stor personbil i løpet av 2016 skal få langt billigere bompasseringer.

LES OGSÅ: Her koster bompasseringene mest

Slik fungerer det i dag

I dag skilles det nemlig ikke mellom bil og lastebil, men ut ifra vekten på kjøretøyet.

Det vil si at blant annet private bobiler betaler samme takst som tunge næringskjøretøy.

Som en del av arbeidet med omlegging og forenkling av takst- og rabattsystemet, er dette et av flere titak.

- Sjåfører som kjører budbil eller stor personbil må i dag betale samme bompengetakst som store og tunge vogntog. Mange opplever dette som urimelig, og nå gjør vi endringer slik at bobiler og store personbiler skal betale bomtakster på samme nivå med øvrige personbiler, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

Samferdselsdepartementet utdyper videre at det ønskes en inndeling ikke kun etter vekt, men at kjøretøyene skal kategoriseres etter både vekt og type bruk.

Slik blir de nye takstgruppene:

Takstgruppe 1: Kjøretøy med tillatt totalvekt til og med 3500 kg og personbiler i kjøretøykategori M1 i Autosys.

Takstgruppe 2: Kjøretøy med tillatt totalvekt fra og med 3501 kg med unntak av personbiler i kjøretøykategori M1 i Autosys.

Kjøretøykategori M1 vil kunne skille ut de fleste campingbilene og enkelte andre større personbiler, hvor rabatter vil betinge elektronisk brikke og gyldig avtale avhengig av lokale forhold.

Det er ønske om at Vegdirektoratet jobber for at omleggingen skal skje allerede i starten av 2016, og at det ikke skal være nødvendig å justere takstene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!