Dieselforbud i Oslo

Disse dieselbilene får likevel kjøre under forbudet

Det finnes unntak fra reglene, noen slipper unna miljøreguleringene i hovedstaden.

TAR GREP: Oslo kommune har innført forbud mot dieselbiler på kommunale veier for å senke nivået av NO2 i hovedstaden.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TAR GREP: Oslo kommune har innført forbud mot dieselbiler på kommunale veier for å senke nivået av NO2 i hovedstaden. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OPPDATERT 17.1 kl 18: Dieselbil-forbudet er nå opphevet.

Fra og med tirsdag morgen har Oslo kommune iverksatt forbud mot dieselbiler på kommunale veier i hovedstaden. Det fører til hodebry for pendlere og andre som har gjort seg avhengige av dieselbilen sin for å komme til og fra arbeidsplassen.

Sjefredaktør for motor i Dinside, Dagbladet og Autofil, Espen Stensrud, mener det stinker av dieselforbudet.

De som ikke følger forbudet kan imidlertid vente seg å bli bøtelagt med 1.500 kroner om de blir tatt. Det er politiet og Statens vegvesen som har fått myndighet til å håndheve dette.

Det er likevel noen unntak fra miljøtiltaket i Oslo. De gjelder:

* Tunge kjøretøy som benytter Euro 6-teknologi.
(Dette betyr lastebiler med nyeste dieselmotor-teknologi. Eldre lastebiler må stå - det samme må diesel-personbiler med Euro 6-teknologi.)

UNNTAK: En fulladet Audi Q7 E-Tron-dieselhybrid får lov til å kjøre på kommunale veier i Oslo, tross forbudet. Foto: AP Photo/Tony Ding
UNNTAK: En fulladet Audi Q7 E-Tron-dieselhybrid får lov til å kjøre på kommunale veier i Oslo, tross forbudet. Foto: AP Photo/Tony Ding Vis mer

* Bil klassifisert som diesel, ladbar hybrid og som har en elektrisk rekkevidde uten bruk av forbrenningsmotor på minimum 40 km, så fremt bilen utelukkende kjører på elektrisk energi.
(Med andre ord en fulladet Audi Q7 e-tron.)

* Kjøretøy som brukes i næringsvirksomhet og som kan dokumentere kjørebehov den aktuelle dagen i forbudsperioden, herunder kjøretøy som leverer varer til Oslo. Kjørebehov kan dokumenteres ved hjelp av f.eks en oppdragsbekreftelse fra arbeidsgiver/oppdragsgiver, fraktseddel eller lignende. (F.eks. håndverkere eller biler som skal til/fra verksted.)

UNNTAK: Med et HC-kort i vinduet og en forflytnings-hemmet person i bilen kan du med god samvittighet trosse dieselforbudet i Oslo.
UNNTAK: Med et HC-kort i vinduet og en forflytnings-hemmet person i bilen kan du med god samvittighet trosse dieselforbudet i Oslo. Vis mer

* Kjøretøy som transporterer en forflytningshemmet person og som har med gyldig parkeringsbevis for forflytningshemmede (HC-kort).

* Utrykningskjøretøy.

* Kjøretøy som benyttes i offentlig tjeneste.

* Pasienttransport, dvs. transport av pasienter til eller fra sykehus eller lege. Det skjer enten ved at transport rekvireres av sykehuset eller legen, eller ved at pasienten reiser ved egen hjelp. Legetimer må kunne dokumenteres, f.eks ved å fremvise timeavtale.

UNNTAK: Utrykningskjøretøy med dieselmotor kan trosse forbudet i hovedstaden.
UNNTAK: Utrykningskjøretøy med dieselmotor kan trosse forbudet i hovedstaden. Vis mer

* Kjøring til og fra fergetransport. Unntaket er ment å gjelde de som skal ha med bilen på fergen, samt de som har parkert bilen på parkeringsplass ved fergeleie før forbudet inntrådte.

* Kollektivtrafikk.

* Kjøretøy med persontransportløyve.

* Bil med kjennemerke med gule tegn på blå bunn (diplomatbiler).

Utover disse eksemplene er det ifølge Oslo kommune ikke mulig å søke om dispensasjon for å kjøre med dieselbil.

OPPDATERT 17.1 kl 18: Dieselbil-forbudet er nå opphevet.

LES OGSÅ:
Sannheten om dieselbiler og utslipp
Dieselbiler forurenser langt mer enn lovet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer