MINST FEIL: Kia Picanto ga bileierne minst trøbbel i 2010, men regnes for å være en lite sikker bil. Foto: Kia
MINST FEIL: Kia Picanto ga bileierne minst trøbbel i 2010, men regnes for å være en lite sikker bil. Foto: Kia Vis mer

Disse bilene gir minst trøbbel

Japanske biler topper lista.

Hvert år gjennomfører det britiske, uavhengige forbrukernettstedet Which? en omfattende spørreundersøkelse blant sine lesere, der 65.000 bileiere svarer på spørsmål om hvor mye eller lite problemer de har hatt med egen bil.

Hver enkelt bil får en score utifra antallet havarier, feil og problemer bilen hadde i 2010. Vurderer du å kjøpe ny bil, kan den britiske bilundersøkelsen gi en grei pekepinn på hvilke biler som ikke må på verksted med det aller første.

Her er det halv pris på verkstedene

Japansk på topp

I rangeringen av bilmerke, er det uten tvil de japanske bilene som er mest pålitelige, med Daihatsu helt på topp. Deretter følger Honda, Toyota og Mazda på de neste plassene, og hele åtte av topp ti-plasseringene går til japanske bilmerker.

Selv om norske bilister ofte velger japanske biler, var det Volkswagen som solgte aller best her hjemme i 2010. 19.000 nye Volkswagen-biler ble kjøpt av nordmenn i fjor, viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken. Dette utgjør 15 prosent av det totale nybil-salget i fjor.

Volkswagen har et meget godt rykte i forhold til sikkerhet, men det tyske bilmerket oppnår en relativt lav score i den britiske spørreundersøkelsen, og havner nede på 20. plass i rangeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Koreanere på sikkerhetstoppen

På bunnplasseringene finner vi Land Rover og Chrysler, som de minst pålitelige bilmerkene, ifølge Which?.

Småbil øverst på lista

Den britiske undersøkelsen rangerer også de enkelte bilmodellene, og her er det en koreansk bil som troner på topp. Nærmere bestemt småbilen Kia Picanto (som for øvrig kommer i helt ny utgave i år), som scorer aller høyest på pålitelighet av samtlige biler i undersøkelsen.

De ti mest pålitelige bilene, ifølge Which?´undersøkelse:

  1. Kia Picanto
  2. Mazda 3
  3. Daihatsu Sirion
  4. Honda Insight
  5. Honda Jazz
  6. Toyota iQ
  7. Toyota Prius
  8. Volkswagen Golf Plus
  9. Mercedes Benz SLK
  10. Mazda 2

Blant bilmodellene som scorer dårlig, finner vi Land Rover Discovery 3 helt på bunn. Men også Volvo S80, Citröen C4 Grand Picasso og Ford Focus CC er å finne blant ti på bunn.

Tsunamien gir usikkerhet i Japans bilbransje

Sjekk bilens sikkerhet

Disse bilene gir minst trøbbel

Svenske Bilprovningen ser også på modellrelaterte feil som i stor grad skyldes bilens konstruksjon og delenes kvalitet. Det svenske og det norske bilmarkedet er meget likt, derfor kan det være lurt å sjekke etter mangler på deres nettsted Bilsmart.se. Ved å plotte inn bilmodell, får man opp blant annet modellrelaterte feil på de enkelte bilmodellene.


Ønsker du å vite noe om bilens sikkerhet, er det EuroNCAPs resultater du bør ta nærmere i ettersyn. De gjennomfører hvert år omfattende krasjtester av de forskjellige bilmodellene på markedet.

For eksempel oppnårKia Picanto ikke spesielt gode resultater i forhold til sikkerhet, til tross for lite feil og mangler ellers. Dårlige resultater i krasjtestene, og manglende stabilitetskontroll, gjør at Which? fraråder å kjøpe bilen. Vi gjentar imidlertid at en helt ny Kia Picanto er på trappene og at det er lite sannsynlig at disse resultatene kan overføres direkte til nykommeren, da koreanerne i det siste har vist store fremskritt i kollisjonstestene. Folke-SUVen Kia Sportage greide til og med å slå Volvo i Euro NCAP-rangeringen (Les om det her).

Slik velger du riktig verksted