Disse bilene faller mest i pris

Når du kjøper ny bil er det trist når prisfallet, selv det første året, er dramatisk. For deg som skal kjøpe bruktbil kan dette være bra. Du kan med andre ord gjøre et kupp.

Mercedes-Benz CL 500 har høyt prisfall.
Mercedes-Benz CL 500 har høyt prisfall. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Først må vi si litt om prisene som ligger til grunn for våre utregninger. Utgangspunktet er nyprisen for bilen det aktuelle året. Det vi mener med prisfall er hva neste eier må betale ved kjøp av bilen hos forhandler (inkludert omregistreringsavgift). På den som faller mest i pris det første året snakker vi om et prisfall på over 30 prosent. Det betyr at det er mye å spare på å kjøpe denne bilen ett år gammel. Det har lenge vært en inngrodd teori blant mange at det ikke lønner seg å kjøpe ny bil, men at du heller bør satse på ett til to år gamle bruktbiler.

Våre beregninger viser at dette ikke nødvendigvis alltid er riktig. For eksempel har biler som Skoda Octavia, Ford Focus, Toyota RAV4, Toyota Corolla, VW Golf og Opel Zafira et svært lavt verditap - fra 1,5-5 prosent. Disse bilene ville det med andre ord vært like greit å kjøpe nye, spesielt med tanke på at du da også får fullt utbytte av nybilgarantien.

Bruktprisene

Bruktprisene er gjennomsnittet av de prisene forhandlerne setter på bilen. Prisene inkluderer også omregistreringsavgift, som avhenger av bilens alder og vekt.

Det er ikke like lett å regne ut gjennomsnittspriser på alle biler. Jo færre biler som inngår i datagrunnlaget, jo mer usikker er prisen. Men for hyppig omsatte modeller som VW Passat og Ford Mondeo vil gjennomsnittsprisene være sikrere. I tillegg bør du være klar over at kilometerstand og utstyr har mye å si for bilens pris, og at prisene derfor kan variere mye. Dette er med andre ord ingen fasit, men mer en pekepinn på hvilke biler som er tilgjengelig til kraftig reduserte priser.

Gjennomsnittlig prisfall de aktuelle årene

Audi TT har høyt prisfall.
Audi TT har høyt prisfall. Vis mer

For 2000-modeller var gjennomsnittlig prisfall cirka 10 prosent. Eier nummer to betalte altså cirka 10 prosent mindre enn den første eieren gjorde som kjøpte bilen ny. Gjennomsnittlig prisfall på henholdsvis 1999-, 1998-, 1997- og 1996-modeller var 17, 26, 33 og 40 prosent. Ønsker du for eksempel å kjøpe en bil til cirka halv pris er 1997-modellene verdt en titt.

I tabellene som du finner ved å trykke på lenkene under bildet til høyre i teksten, kan du selv se hvilke biler du kan spare mye på å kjøpe brukt. Vi kan på ingen måte anbefale alle bilene som dukker opp med høyt prisfall, men noen gode kandidater innimellom finnes det helt klart.

Bergningene er gjort ved hjelp av Dinsides bruktbilpriser utarbeidet av Synergi Informasjonsutvikling AS, og hva gjennomsnittsprisen er på de forskjellige bilene på det norske markedet finner du på denne lenken.