Din neste småbil? Her er Nissan Sway!

Nissan har skjønt at markant design selger. Det går tydelig frem av denne dristige småbilen.

<b>STØMLINJET:</b> Bilens «ansikt» kan minne om et slangehode. Helheten skal gi et inntrykk av hvordan den neste småbilen fra Nissan kan se ut.  Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
STØMLINJET: Bilens «ansikt» kan minne om et slangehode. Helheten skal gi et inntrykk av hvordan den neste småbilen fra Nissan kan se ut. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dristig er nøkkelordet når det gjelder denne bilen. Nissan viser her nok en gang at de har et nærmest schizofrent forhold til bildesign.

For unnskyld oss, men noe mer dørgende kjedelig enn dagens småbil fra merket, Nissan Micra, skal man vel lete lenge etter. (Selv om det ble bedre etter facelift). Samtidig viser de moderne og friske takter både med Qashqai og X-Trail.

Så er det lillebroren til disse igjen - crossoveren Juke. Den er oppsiktsvekkende i en høyst kontroversiell design som ingen har våget å etterligne.

I Genève viser nå Nissan spenstige takter igjen med konseptbilen Sway.

BUMERANG-LYKTER: Lyktene, og ikke LED-pærene, som er det vanlige, gir bilen dens hekksignatur. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
BUMERANG-LYKTER: Lyktene, og ikke LED-pærene, som er det vanlige, gir bilen dens hekksignatur. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK Vis mer


Europa i fokus

Ifølge den japanske bilprodusenten, skal den vise hvordan en fremtidig generasjon kompakte Nissan-modeller kan se ut hvis selskapets nye designstrategi ble benyttet på en europeisk småbil. Dette er en konseptbil bygget spesielt for det europeiske markedet.

Med sine skarpe linjer, markante front og et enkelt interiør som skal være inspirert av den tøffe IDx-showbilen som ble lansert under bilutstillingen i Tokyo 2013, sammen med dristig bruk av farger, viser konseptet en ganske så vågal design.

FUNKSJONELT: Fremtidsrettet interiør - det er hit bilindustrien er på vei, også i småbilsegmentet. Foto: NISSAN
FUNKSJONELT: Fremtidsrettet interiør - det er hit bilindustrien er på vei, også i småbilsegmentet. Foto: NISSAN Vis mer


Interiøret presenteres som funksjonelt og kun to instrumenter er plassert rett foran føreren. De andre funksjonene befinner seg på et nettbrett midt på dashbordet, som kan brukes av både fører og forsetepassasjer.

De lette setene i aluminiumstruktur er kledd med et stoff i semsket kvalitet og fremheves delvis av et materiale med perlemoraktig effekt. Fargekoordineringen med sterke blåfargede og oransje interiørelementer skal være en komplettering av karosserifargen.

ENKELT: Aluminium og setetrekk med semsket aspekt gir effektiv interiørdesign. Foto: NISSAN
ENKELT: Aluminium og setetrekk med semsket aspekt gir effektiv interiørdesign. Foto: NISSAN Vis mer


Bilens eksteriør har ifølge Nissan selv fire særpreg som beskrives som «V-motion»-grill, «flytende» tak, «bumerang»-formede lys og forhøyet C-stolpe. Formålet er å bekrefte designsignaturen som allerede er kjent gjennom Nissan Lannia Concept - som vi omtalte i fjor.

Mye design!

Den bumerang-lignende signaturen på baklysene er like markant. Doble trapesformede eksosrør finnes på hver side av nummerskiltet mot midten av bilen i stedet for under støtfangeren.

Komplekse bakdører har en forlenget sidelist og rundskårne skjermer som dekker bakhjulene. En oppadgående flikk mot glasslinjen bak reduserer C-stolpen mellom døren og det tidligere nevnte «flytende» taket til et minimum. For å gjøre inn- og utstigningen enklere finnes det ingen sentral stolpe og konseptbilen har bakhengslede bakdører.

SINNA UTTRYKK: Ser man noe slikt i bakspeilet, ser man etter én gang til. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
SINNA UTTRYKK: Ser man noe slikt i bakspeilet, ser man etter én gang til. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK Vis mer


Glasstak og krysskobling...

Et annet element med Nissans nye design er panoramaglasstaket som er innrammet av en forlenget C-formet konstruksjon som går fra A-stolpene langs siden av taket til den bakre «krysskoblingen» over bakluken.

På konseptbilen fremheves denne strukturen ved bruk av den oransje fargen som står i kontrast til den blågrå karosserifargen.

SPENSTIGE LINJER: Med denne vil Nissan tekkes et ungt europeisk småbil-klientell. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
SINNA UTTRYKK: Ser man noe slikt i bakspeilet, ser man etter én gang til. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
TØFFERE ENN TOGET: Sjekk de trapesformede enderørene og den sentralt plasserte diffuseren... Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
BUMERANG-LYKTER: Lyktene, og ikke LED-pærene, som er det vanlige, gir bilen dens hekksignatur. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
STØMLINJET: Bilens «ansikt» kan minne om et slangehode. Helheten skal gi et inntrykk av hvordan den neste småbilen fra Nissan kan se ut. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
FUNKSJONELT: Fremtidsrettet interiør - det er hit bilindustrien er på vei, også i småbilsegmentet. Foto: NISSAN
ENKELT: Aluminium og setetrekk med semsket aspekt gir effektiv interiørdesign. Foto: NISSAN


Den særpregede og nydesignede X-strukturen midt på taket med krysspunktet på X-en over forsetepassasjerene, har en annen hensikt enn det rent designmessige: Den skal gi karosseriet ekstra god stivhet.

Etter å ha sett Nissan presentere flere dristige konsepter den siste tiden må vi innrømme at vi begynner å bli utålmodige etter å se den nye designretningen for alvor i produksjonsbilene fra merket.