Digitaliseringen av bilferien

Hva har skjedd med bilferiens spill og leker? Er de voksne så late at de ikke gidder å aktivisere barna på bilferien lenger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kan ikke si at en er redd, men i hvert fall bekymret for at mange barn som i dag vokser opp i vil huske bilferien som et filmmaraton, selv om selve turen for mange er målet.

Men er det fordi vi da kan aktivisere barna via teknologien, og selv kan slappe av?

Jeg tror jeg var mellom sju og åtte år da jeg satt i garasjen hjemme og spolte istykker kassettene som mutter og fatter hadde kjøpt.

Spesielt hardt gikk det utover en Absolute Music 15-kassett.

Jeg tror jeg kan huske nesten hele sporlista ennå. Morten Harket med Spanish Steps var første sang.

Det var mutterns favoritt. Min favoritt derimot, og grunnen til at den ble slitt ut, var tredje låt ut på første siden av kassetten.

Boombastic over fjell og topper

Låta Boombastic av den legendariske jamaicaneren Shaggy, var latterlig fengende for en sjuåring som ikke ante hva sangen handlet om. Heldigvis.

Av de 16-åringene som i dag tar trafikalt grunnkurs er det nok ytterst få som har opplevd å ha kassettspiller i bilen.

Enda færre er det som har spilt Statoils sommerferiebingo i heftet som ble delt ut på stasjonene i løpet av sommeren. De kom med en boks kuli-juice og en pin-up.

I dag sitter barna i baksetet og går glipp av hele bilferien. For med et fullverdig mediasenter i baksetet selv Colosseum hadde vært misunnelige på noen år tilbake, er det helt åpenbart hvor fokuset til barna ligger.

Jeg tenkte på dette da jeg sammen med resten av familien kjørte fra Hamar til Galdhøpiggen tidligere i sommer. Det var min første tur inn i hva som må kunne omtales som et av Norges absolutte flotteste fjellandskaper.

Min far fortalte under turen at jeg aldri hadde holdt kjeft i baksetet når vi var på biltur. Jeg spurte i vei, og min far forsøkte å være en noe nedtonet «QuizDan» og svarte så godt han kunne.

CAMPING: Pakk ned teltet og dra på biltur til helgen!  Foto: NTB SCANPIX
CAMPING: Pakk ned teltet og dra på biltur til helgen! Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Jeg er innforstått med at barn opp til tre, fire og fem år ikke har så stort utbytte av denne utsikten jeg nå mister pusten av. Men fra de runder seks er det verdt å ta fra dem dvd-spilleren, i hvert fall deler av turen.

Mine besteforeldre prater stadig om sine bilturer til Ringebu i Oppland, eller sommerferiene hos søta bror. De lesset opp den lille Ford Taunusen, stappet inn resten av flokken og dundret avgårde, i sakte tempo.

Dette har jeg sett via få, men godt planlagte bilder fra diverse fotoalbum. Du veit, bøker med selvfotograferte bilder i, lagret for tilbakeblikk gjennom årenes løp.

Filmmaraton

DISNEYFERIE: Om filmene tar over for bilferien, er det til barnas eller de voksnes beste?  Foto: Mary Evans Picture
DISNEYFERIE: Om filmene tar over for bilferien, er det til barnas eller de voksnes beste? Foto: Mary Evans Picture Vis mer


For nå oppleves bilferien som et filmmaraton for barna.

Et maraton hvor de sitter igjen med et minne om Scar tar knekken på Mufasa, Simbas far, omtrent rett over Minnesundbrua.

Får vi noen gang igjen se noen hive beina opp når bilen kjører over feristene? Holde pusten gjennom tunnelene, eller telle alle de gule bilene langs Vestlandets kronglete veier?

Små kulturminner og tettsteder sklir forbi og forsvinner i speilet, mor sitter i setet foran og oppdaterer navigasjonsappen i mediasenteret. Hva skjedde med NAF-boka? Hvor ble det av rasten hvor neste løype ble planlagt?

Klart det er himla enkelt og praktisk med digital navigasjon, men det er litt som med peis. Vi trenger det ikke, men pokker ta så koselig det er med peis.

SELFIER: Hva handler egentlig bilferien om nå? Flest mulige selfier foran flest mulige turistmål, eller selve målene?  Foto: NTB SCANPIX
SELFIER: Hva handler egentlig bilferien om nå? Flest mulige selfier foran flest mulige turistmål, eller selve målene? Foto: NTB SCANPIX Vis mer


I baksetet sitter tenåringen og runder landet via tinder, og minstemann sitter ved siden av og ser den femte DVD-en på samme antall timer. Minnene som er igjen er filtrerte innrammede skrytebilder klint over internett.

Innrammede bilder som kun understreker at en nå ikke velger bilferie for å se landets fjell og daler, men for å komme seg effektivt over vidda med mest mulig bagasje for komfortens skyld, og å oppnå flest mulige likes. Det er jo tross alt det vi lever av.

Saken er klar som ei nypussa frontrute, neste sommer blir det bilferie. Bilferie med NAF-bok, Boombastic og smurt nistepakke.

Lenge leve veteranferien, hjemmelaget solbærsaft og rødrutet duk.

LES OGSÅ:
Nå reiser nær halvparten av oss på bilferie
Sjekk ut verdens mest utrolige veistrekninger
Dette må du passe på om du skal på bilferie
Skal du kjøre gjennom Europa bør du lese denne!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!