<B>MILJØBIL?</B> Amerikanerne mener ihvertfall at dieselutgaven av VW Passat er miljøvennlig nok til å være én av finalistene når årets miljøbil skal kåres.
MILJØBIL? Amerikanerne mener ihvertfall at dieselutgaven av VW Passat er miljøvennlig nok til å være én av finalistene når årets miljøbil skal kåres.Vis mer

Diesel som årets miljøbil?

I Europa kunne det ikke skjedd. I mulighetenes land er det fullt mulig.

Hvordan tror du det går når amerikanerne skal gjøre en kåring av årets grønneste bil, eller årets mest miljøvennlige bil om du vil. På bilmessen i Los Angeles 17. November skal resultatet offentliggjøres, og i kampen står det nå mellom fem finalister.

Stem på Årets Bil 2012

Ingen amerikanere

Årets finalister gir på mange måter en klar beskjed til de amerikanske produsentene om hvor veien går videre. Det amerikanske flagget er nemlig ikke representert i finalen i det hele tatt, for alle de gjenværende kandidatene er fra såkalte “importers”, som de kalles der borte.

Nissan Leaf gjorde rent bord

Ingen enighet

En annen interessant observasjon er at de fem bilene representerer forskjellige retninger i hva som skal drive en bil for at den skal være mer miljøvennlig. Her finner vi alt fra strøm til gass, hybrid, og til og med diesel. Blant kriteriene finner vi at bilen må være på markedet 1. januar det året kåringen finner sted.

Hollywood-effekt

Juryen består av et knippe kjente og ukjente personligheter, for det meste fra forskjellige organisasjoner, både i forhold til miljø og andre bilrelaterte organisasjoner.

For å kommersialisere det hele ytterligere har de også tatt med navn som øker Hollywood-effekten, deriblant Jay Leno og Caroll Shelby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor er Volt?

Chevrolet Volt ble kåret til Årets Bil i USA i år, en kåring som ble offentliggjort i Detroit i januar. Green Car of the Year er en helt annen kåring, og vi må si det derfor er merkelig at Volt ikke engang er med i finalen. Ikke vet vi om den engang var med i førsteutvalget, noe som ville være enda merkeligere.

De fem finalistene er :

HALVHJERTET FORSØK: Ford Focus Electric er selskapets foreløpig beste forsøk på å tilnærme seg en noenlunde miljøvennlig bilpark. Foto: FORD
HALVHJERTET FORSØK: Ford Focus Electric er selskapets foreløpig beste forsøk på å tilnærme seg en noenlunde miljøvennlig bilpark. Foto: FORD Vis mer

Ford Focus Electric

Ford har konvertert en standard Focus om til 100 % elektrisk drift. Strømlageret er et lithium-ion batterisystem på 23kWt, som gjennom en automatkasse og et avansert styringssystem kan drive Focus til en rekkevidde på 160 km. Effekten er oppgitt til 123 hk, og prisen estimeres til å ligge rett i overkant av Nissan Leaf. La oss tippe 300.000 kroner.

 Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg Vis mer

Honda Civic Natural Gas

Bilen har antagelig ingen fremtid i Norge, men i USA er den blant finalistene til årets grønneste bil. I USA skal Civic koste fra 26.000 USD, noe som tilsvarer 140.000 norske kroner. Honda har fått flere utmerkelser "over there" for å være det grønneste bilmerket de har.

Diesel som årets miljøbil?

Toyota Prius V (Hybrid)

Prius V er flerbruksversjonen av Toyota Prius. Bilen kommer som en Plig-in hybrid, som kan lades fra stikkontakten. Bilen er allerede priset i USA, men det er foreløpig ikke kjent hva bilen vil koste i Norge. Bilen har forøvrig en bensinmotor som primærmotor, og en elektromotor som hjelpemotor.

Diesel som årets miljøbil?

Mitsubishi i-Miev (elektrisk)

i-Miev er en ren elbil, enkel sådan, og har en rekkevidde på rundt 12 mil i praksis. I Norge kommer den til å havne litt i skyggen av Nissan Leaf, som har fått en konkurransedyktig pris, og som fremstår som en mye mer fullverdig bil.

MILJØBIL? Amerikanerne mener ihvertfall at dieselutgaven av VW Passat er miljøvennlig nok til å være én av finalistene når årets miljøbil skal kåres.
MILJØBIL? Amerikanerne mener ihvertfall at dieselutgaven av VW Passat er miljøvennlig nok til å være én av finalistene når årets miljøbil skal kåres. Vis mer

VW Passat TDI (diesel)

Passat er en litt anderledes bil i USA enn i Norge, men vi finner det likevel litt merkelig at en 100 % dieseldrevet bil er med i en konkurranse som handler om å kåre den mest miljøvennlige bilen. Likevel, for amerikanerne er det en god start på en bil som kan selges i stort antall, og amerikanske medier omtaler bilen med DSG automat og en 2-liters TDI som "fabulous". Og hold deg fast. I USA er den priset til 26.000 USD, konvertert til cirka 144.000 kroner.

Green Car of the Year skal altså kåres på bilmessen i Los Angeles 17. november. DinSide Motor vil være tilstede. Resultatet blir selvfølgelig publisert her.