Dette skal være verdens største

Oslo Kommune åpner verdens største elbilparkering.

<strong>GRATIS:</strong> 50 elbiler og andre elkjøretøyer kan parkere gratis rett bak Aker Brygge i inntil 16 timer. Foto: KAROLINE BRUBÆK
GRATIS: 50 elbiler og andre elkjøretøyer kan parkere gratis rett bak Aker Brygge i inntil 16 timer. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velger du elbil, kan du få gratis ladestrøm, gratis parkering, gratis bompassering og gratis fergereiser. Og bilene blir bare bedre og bedre, og tøffere og tøffere. Se for eksempel Nissan Leaf, en av de første elbilene som kommer med god plass til hele familien.

Les mer om de fantastiske elbil-fordelene

Så hvorfor velger du ikke elbil, sier du? Jo, det er jo litt vanskelig å få parkert og ladet, på samme tid. Og da kommer du deg kanskje ikke hjem igjen.

Men her skjer det nå endringer i stor fart. I hovedstaden melder Trafikketaten at kommunen åpner verdens største elbilparkering ved Aker Brygge den 7. juni.

På den såkalte trekanttomta i Oslo sentrum skal byrådsleder Stian Berger Røsland åpne parkeringssatsningen sammen med statsråd Magnhild Meltveit Kleppa og byråd for miljø og samferdsel, Jøran Kallmyr. Det skjer litt før klokken 15, mandag 7. juni, og markeres blant annet med en elbilkortesje fra Rådhusplassen.

Blir verdens største

Gratis parkering og gratis strøm dekkes av Oslo kommune, og du kan stå på plassen i inntil 16 timer i strekk. Området får 50 offentlige plasser reservert for elbil, med mulighet for lading. Nå har hovedstaden 180 offentlige reserverte elbilplasser der bilen kan lades, men i løpet av året skal tallet komme opp i 270, melder Trafikketaten. Kommunen flagger en målsetting om 400 ladestasjoner i løpet av 2011.


- Det er svært gledelig å se alle de ladestasjonene som popper opp over hele landet. Det vil være godt over 2.500 ladepunkt når 2010 er over, slik ladepunktkartet vårt viser, sier en fornøyd prosjektleder Hans Håvard Kvisle fra Norstart - Norsk Elbilforening, i en pressemelding fra Transnova.

Mer om elbil fra DinSide finner du her.

Hvor kan du lade?

Transnova har sammen med Norstart – Norsk Elbilforening, utviklet en database med all nødvendig informasjon om ladepunktene. Prosjektet kalles NOBIL. Dataene blir tilgjengelige på bilnavigatorer, internett og mobiltelefoner og skal gjøre det lettere for elbilisten å fylle batteriene.

Ladestasjoner.no er nettstedet som viser deg hvor du kan parkere og lade elbil i Norge. Her viser oversikten foreløpig at det er en stor overvekt av ladestasjoner i Oslo og Akershus kontra resten av landet. Bak følger Hordaland og Rogaland. Dette tallet henger også sammen med hvor det finnes flest elbiler. Foreløpig er drøyt 60 prosent av landets registrerte elbiler å finne i Oslo og Akershus, i følge tall fra Grønn Bil.

- Pr 31.03.2010 er det registrert 2.850 elbiler i Norge. Dette gjør oss til et av landene med desidert flest elbiler per innbygger, sier Ole Henrik Hannisdahl, prosjektleder i Grønn Bil i en pressemelding.

Ikke den eneste store satsningen

Oslo Kommune er ikke de eneste som satser på elbil-ladeplasser nå. Nå satser også det private parkeringsselskapet Gardermoen Parkering ved hovedflyplassen på elbilparkering med lading. Dette gjør de i samarbeid med Ecofuel. Her åpner det nå 88 plasser totalt, og dessuten skal det komme noen til som ligger utenfor inngjerding, slik at det totalt blir rundt regnet 100 plasser. Alle blir ikke nødvendigvis tilgjengelige for privatbrukere, men ring og bestill plass på forhånd.

I oppstarten gir selskapet bort gratis strøm og parkering for elbil i inntil en uke i slengen, og tilbudet gjelder i en periode fremover.

- Varigheten vil avhenge av etterspørselen, forteller daglig leder Amund Kildalen i Gardermoen Parkering til DinSide.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!