Dette sier vognkortet

Selv om førerkortet ditt gir deg anledning til å kjøre biler med totalvekt inntil 7.500 kilo, er det vognkortet – og hvor mye bilen er godkjent for å dra – som setter begrensningene.

Dette sier vognkortet
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Før du laster opp tilhengeren må du ta en titt på bilens vognkort. Der vil du nemlig finne hvor mange kilo bilen din lovlig kan trekke på henger.

Med og uten brems

På bilens vognkort finner du to rubikker, den ene omhandler tilhengere med brems mens den andre forteller hvor mange kilo bilen har lov til å trekke dersom tilhengeren ikke har egne bremser. Det er viktig at man ikke overskrider disse vektgrensene. De er nemlig tilpasset bilens motor og bremser. Trekker du for mye kan du dermed risikere at du overbelaster motor og drivverk, samt at bremsene ikke blir effektive nok til å stoppe ekvipasjen dersom du kommer opp i en situasjon hvor du må foreta en nødstopp.

Hvor mye tåler hengeren

Men det er ikke nok å bare lese på bilens vognkort. Du må også finne ut av hvor mye last tilhengeren din tåler. Overlesser du tilhengeren risikerer du ikke bare å ødelegge den, men hengeren vil med stor sikkerhet utgjøre en reell trafikkfare.

Dessuten er det viktig å vite hva tilhengeren veier. For vektene som er oppgitt i bilens vognkort gjelder ikke last men tilhengerens totalvekt - de vil si vekten på tilhengeren pluss lasten.

Pakk riktig

Det er også viktig at du laster tilhengeren riktig. Plasser tunge ting lavt og nærmest mulig hjulene, husk også på at du laster tilhengeren slik at trykket på tilhengerkulen ikke overstiger 75 kilo. Pass også på å sikre lasten ordentlig, og husk å feste gjenstander som har lett for å blåse av.

Artikkelen fortsetter under annonsen