Dette må du være obs på når du skal kjøpe russebil!

Unngå at vennskapet går dukken fordi dere ikke var klare nok fra starten. Disse rådene bør du lese før du kjøper bil med vennene.

<b>MYE Å VELGE I:</b> Om du nå planlegger å kjøpe russebil for neste år, er det smart å ta seg god tid før du handler. Husk at det tekniske er både dyrere og vanskeligere å reparere enn det visuelle. Foto: SAMFOTO
MYE Å VELGE I: Om du nå planlegger å kjøpe russebil for neste år, er det smart å ta seg god tid før du handler. Husk at det tekniske er både dyrere og vanskeligere å reparere enn det visuelle. Foto: SAMFOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En russebil kan bety mye for de som eier den, og ingen vil få festen ødelagt fordi bilen blir stående første uken.

Det er derfor viktig at en er nøye, og ikke forhaster seg når en skal kjøpe farkosten som skal frakte vennegjengen fra fest til fest i en måned.

Kan dere noe om bil?

Er dere usikre på om bilen er i skikkelig stand (noe den sjelden er), lønner det seg å ta med en med erfaring fra bilkjøp på visningen av bilen.

- Når du kjøper bil fra en privatperson må du sjekke den grundig. Det blir enda viktigere når du skal kjøpe en russebil, forteller regiondirektør Helga Skofteland ved Forbrukerrådet Oslo.

Seniorrådgiver Tormod Schau i Statens vegvesen forteller at selgerne gjerne har like liten kunnskap om bil som deg- og enda mindre om buss.

- Det er lett å se på det overfladiske først og tenke at dette er den perfekte bilen, for så glemme at det er det tekniske som skal drive bilen eller bussen fremover.

Se forbrukerrådets bruktbilkontrakt her

Vurderer dere å kjøpe en bil med 5 seter, men er 7 venner som skal dele den, anbefaler Schau å se på noe annet.

- Det er mange krav som skal tilfredsstilles om dere ønsker bilen godkjent med ekstra seter, sier Schau - Undersøk dette før dere kjøper bilen!

Er bilen i det hele tatt godkjent?

- Ta med bilen til et verksted før salgskontrakten undertegnes. Det koster noen tusen, men er en fornuftig investering for å unngå en ødelagt russefeiring, råder Skofteland i Forbrukerrådet.

Og det er vel ingen tvil om at få ting er surere enn å oppdage at mengder av deler må byttes - rett før feiringen starter.

ADVARSEL: Å ha en god dialog med vegvesenet kan spare dere for mye tid og arbeid.  Foto: NTB SCANPIX/ STIAN LYSBERG
ADVARSEL: Å ha en god dialog med vegvesenet kan spare dere for mye tid og arbeid. Foto: NTB SCANPIX/ STIAN LYSBERG Vis mer


Er en av dere over 18 år?

Er dere litt ivrige på avtrekkeren, er det ikke sikkert noen av dere er over 18 år ennå. Da kan dere faktisk ikke eie bilen selv.

- Vi har fått flere telefoner fra foreldre som lurer på om barna deres kan forplikte seg til å kjøpe en bil uten deres tillatelse. Det kan de ikke. Er du under 18 år, må en av foreldrene dine undertegne for deg, forteller Skofteland.

Før dere har bestemt dere fullt ut for å kjøpe bilen, er det også viktig å bli enige om premissene rundt bilkjøpet.

Inngå en skriftlig avtale dere imellom
Her bør det stå klart hvor mye hver enkelt skal betale, hvem som har de ulike ansvarsområdene, og hvordan de løpende utgiftene som forsikring, drivstoff og uforutsette hendelser skal betales.

Andre sideprosjekter som leie av lyd, lys og lignende, bør også skrives på papir.

Ikke overta andres gjeld!
Om den tidligere eieren har tatt opp lån på bilen, eller satt bilen som sikkerhet for et annet lån, vil det bli tinglyst en heftelse på bilen. Heftelsen følger bilen og ikke eieren, så vær oppmerksom på andres gjeld.

Les også: Dette bør du sjekke inne i bilen

IKKE GÅ I BARET: Husk kontrakt, godkjenning og å avklare eierforhold før russebil anskaffes. På bildet: Russebussen Psycho ved Tryvann. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
IKKE GÅ I BARET: Husk kontrakt, godkjenning og å avklare eierforhold før russebil anskaffes. På bildet: Russebussen Psycho ved Tryvann. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer


Er det riktig person som selger bilen?
Det er viktig at den som selger biler også står oppført som bilens eier. Er ikke dette tilfellet kan det by på unødvendige problemer.

Ved å sende REGNR og registreringsnummer (eks REGNR AB12345) til 2282, finner du raskt ut hvem som eier bilen.

I tillegg får du konkret informasjon på når bilen sist var EU-godkjent, og når den skal godkjennes neste gang.

Ikke la deg lure

Sjekk kilometerstanden
Mange bruktbiler har både mengder med år og kilometer i bagasjen. Oppgis kilometerstanden til å være mistenkelig lav i forhold til bilens år, er det verdt en telefon til Statens vegvesen.

På Statens vegvesens hjemmesider kan du sjekke hvilken kilometerstand bilen hadde ved forrige EU-godkjenning.

Les også: Slik sjekker proffene bruktbilen

Skriv kontrakt
1 av 3 som kjøper bil skriver urovekkende nok ikke kontrakt, og veldig mange av disse havner naturlig nok opp som klage hos Forbrukerrådet.

Vær klar på at det skal skrives en kontrakt, og at alle eventuelle feil og mangler oppgis her. Finner du feil ved bilen selger burde vært klar over, og ikke har opplyst om har du god grunn til å ta saken videre.

Er dere usikre på om dere har gjort alt riktig eller har spørsmål, kan forbrukerrådet kontaktes her.

Les også: I følge NAF bør du se etter disse tingene

Se Statens vegvesens egen side til russen her.

Les mer om å gjøre trygge bruktbilkjøp her