Alt du må vite om personlige bilskilt

Dette må du være obs på hvis du bruker personlig bilskilt

Du er kanskje blant dem som er fristet til å bestille - eller allerede har bestilt - personlige bilskilt. Da er det en del ting du bør være klar over.

HVA MED BOMRINGEN? Dette er en elbil. Men eieren av denne Tesla Model X har valgt å gi den det personlige skiltet Space X - og vil dermed ikke automatisk identifiseres som elbil i bomringen. I og med at det ikke er tall/bokstavkombinasjon, er skiltet heller ikke nødvendigvis gyldig i andre land som har signert Wien-konvensjonen. Begge disse utfordringene finnes det heldigvis løsninger på. Foto: Jamieson Pothecary
HVA MED BOMRINGEN? Dette er en elbil. Men eieren av denne Tesla Model X har valgt å gi den det personlige skiltet Space X - og vil dermed ikke automatisk identifiseres som elbil i bomringen. I og med at det ikke er tall/bokstavkombinasjon, er skiltet heller ikke nødvendigvis gyldig i andre land som har signert Wien-konvensjonen. Begge disse utfordringene finnes det heldigvis løsninger på. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15. juni i år ble det tillatt å bruke personlige kjennemerker på bilen også her til lands. Disse gir imidlertid ikke i seg selv de samme rettighetene som det tradisjonelle skiltet med to bokstaver og fem tall.

Som vi kunne fortelle, brøt systemene til Statens vegvesen sammen under presset da etterspørselen viste seg å være uventet høy.

Prisen for å få rett til å bruke sitt personlige bilskilt i 10 år er 9.000 kroner - bare småpengene, altså, i forhold til det en rik araber betalte for å få nummer 1 på sitt skilt for noen år siden.

ETTERSPURT: På hjemmesiden til Statens Vegvesen kan du søke om å få din personlige kombinasjon av tall og/eller bokstaver for kjennemerket på bilen din. Men de originale må du ta vare på - det er de som står i vognkortet. Foto: Dinside
ETTERSPURT: På hjemmesiden til Statens Vegvesen kan du søke om å få din personlige kombinasjon av tall og/eller bokstaver for kjennemerket på bilen din. Men de originale må du ta vare på - det er de som står i vognkortet. Foto: Dinside Vis mer

På denne lenken til vegvesenets hjemmesider finner den som ønsker å søke om sitt eget personlige bilskilt den nødvendige informasjonen.

Blant annet at det kun vil være mulig å søke om personlig bilskilt gjennom den digitale tjenesten - søknader som sendes per e-post eller i posten vil ikke bli behandlet. Dessuten må man vite at betaling kun kan gjøres med Visa debetkort eller BankAxess.

Du kan kun søke om personlig bilskilt til person, vare-, lastebil og buss. For å søke må du være over 18 år være eier av bilen og ikke eie bilen sammen med noen andre. Skiltene på bilen må uansett om de er personlige eller ikke, være av standard størrelse (52 x 11 centimeter), både foran og bak.

Men det er spesielt to punkter vi har fått spørsmål fra lesere om, og som det er viktig å være klar over - og som også er blitt bedre presisert også hos vegvesenet.

FOR ENTUSIASTER: Siden den 15. juni har det vært mulig å skaffe seg bilskilt som for eksempel flagger hva men brenner mest for. Og, ja - dette skiltet har allerede en ivrig leser av bilbladet Autofil klart å skaffe seg... Foto: Øystein Fossum
FOR ENTUSIASTER: Siden den 15. juni har det vært mulig å skaffe seg bilskilt som for eksempel flagger hva men brenner mest for. Og, ja - dette skiltet har allerede en ivrig leser av bilbladet Autofil klart å skaffe seg... Foto: Øystein Fossum Vis mer

Kan skiltet brukes i utlandet?

Ifølge Wienkonvensjonen om vegtrafikk av 1968 skal et registreringsskilt for bil inneholde en kombinasjon av tall og bokstaver. Det vil si at dersom det personlige bilskiltet inneholder kun det ene eller det andre, vil det ikke nødvendigvis være gyldig i et annet land enn Norge.

Til Dinside sier informasjonssjef i Statens vegvesen, Kjell Bjørn Vinje, at man kan kjøre med skiltet i utlandet, men at man kan risikere å bli stoppet for ugyldig registrering. Man risikerer likevel ikke politisak dersom man kan forevise vognkortet og de originale bilskiltene - som man plikter å oppbevare uansett. Vinje råder bilister som har tenkt seg til utlandet med slike skilt, til å montere de originale bilskiltene på bilen. Dette for å være sikre på å unngå tidsbruk og stress i forbindelse med slike kontroller.

KLARE BUDSKAP: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) holdt pressetreff om personlige bilskilt på Risløkka trafikkstasjon i Oslo allerede i desember i fjor. Nå er de en realitet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KLARE BUDSKAP: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) holdt pressetreff om personlige bilskilt på Risløkka trafikkstasjon i Oslo allerede i desember i fjor. Nå er de en realitet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Hva med elbil i bomring eller kollektivfelt?

Vi ble spurt hvordan man kan være trygg på at man som elbilist beholder sine fordeler når man har et personlig skilt som ikke lenger starter med EL eller EK og dermed ikke viser at det dreier seg om en elbil.

Svaret fra Vinje er såre enkelt i og med at man ikke får utlevert noe personlig bilskilt uten å kunne dokumentere abonnement i bomringen, med gyldig bombrikke. Ettersom bilen er registrert på nevnte abonnement og identifiseres primært ved hjelp av brikken (og ikke kameraene i bomringen), blir det i praksis ingen forskjell enten man har personlig eller vanlig bilskilt på elbilen.

Les også:

Dette må du gjøre om bilskiltene blir stjålet

Les mer her om hva som blir/ikke blir godkjent på personlige skilt

Dette irriterer norske bilførere seg mest over hos andre bilister i trafikken

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!