Dette må du passe på hvis bilen blir alene hjemme i jula

Bilen kan faktisk kan flytte på seg selv!

<B>VINTER-PARK:</B> Lar du bilen stå parkert i byen mens du er på juleferie, er det en del ting du må passe på.  Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL
VINTER-PARK: Lar du bilen stå parkert i byen mens du er på juleferie, er det en del ting du må passe på. Foto: RUNE M. NESHEIM / AUTOFIL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal mye til at det går så galt som i den populære julefilmen "Alene hjemme", men det er en fare for at du kan komme hjem fra juleferie til skadet bil, av årsaker som nesten kan virke utrolige.

- Det kan falle mye snø mens du er på juleferie. Sørg derfor for at du setter fra deg bilen på et sted der den ikke kan rammes av snøras fra tak eller står i veien for brøytebilen, sier Ole-Henrik Nygaard, skadesjef for motor i Storebrand Forsikring i en pressemelding.

Men det stopper ikke der.

LES OGSÅ: Slik slipper du unna parkeringsbot på vinteren

Bilen kan skli avgårde av seg selv

Ifølge forsikringsselskapet har uheldige bileiere også opplevd at parkerte biler har sklidd ved væromslag.

- Dersom bilen står på is eller snø og det blir mildere i været, kan det dannes vann som gjør at bilen begynner å skli på underlaget. Har du mulighet, er det derfor best å parkere bilen på flatmark om det er snø og du skal være borte en stund, sier Nygaard.

OBS! Se opp for dette skiltet

Avsides eller trafikkert?

Dersom bilen parkeres på et avsidesliggende sted, er det større fare for innbrudd enn om du parkerer i mer trafikkerte områder.

ADVARER: Skadesjef Ole-Henrik Nygaard for motor i Storebrand Forsikring.  Foto: STOREBRAND
ADVARER: Skadesjef Ole-Henrik Nygaard for motor i Storebrand Forsikring. Foto: STOREBRAND Vis mer


- Vi anbefaler ikke folk å parkere på avsidesliggende områder dersom de skal være borte i lengre tid. Bilen er mer utsatt for tyveri hvis tyven kan jobbe uforstyrret, sier Nygaard i pressemeldingen.

Det kan likevel være en grei regel å parkere i litt avstand fra andre biler. Da kan du unngå at noen kjører inn i bilen eller bulker den når de åpner døren på sin egen bil - eller tilfeldigvis skulle skli borti bilen din på glatt underlag.

Bilorganisasjonen NAF anbefaler også å alltid sjekke underlaget før du parkerer på vinteren. De oppfordrer samtidig at du parkerer med tanke på at du måtte trenge hjelp på grunn av flatt batteri eller motorproblemer i kulda. Motorrommet bør derfor alltid være lett tilgjengelig.

Sjekk ut disse skrekkeksemplene på dårlig parkering.

Kan naboen se etter bilen din?

Byboere kan sjelden velge og vrake i ledige parkeringsplasser. Finner du ikke en trygg plass for din bil, kan det være en løsning å be naboen eller en venn om hjelp.

SNØRYDDING:   Hvis kommunen vil rydde gatene for snø, kan de sette opp parkeringsforbud der det opprinnelig er tillatt å stå. Foto: STINE OKKELMO
SNØRYDDING: Hvis kommunen vil rydde gatene for snø, kan de sette opp parkeringsforbud der det opprinnelig er tillatt å stå. Foto: STINE OKKELMO Vis mer


- Det er veldig kjedelig å komme hjem fra ferie til bulket bil. Har du en noen som kan ta vare på bilnøklene og flytte den om nødvendig, kan det være et alternativ om du ikke finner en trygg parkeringsplass, sier Nygaard i Storebrand.

Vær også obs på 24-timers regelen.

Bor du i en by og må parkere i gaten, er det grunn til å være spesielt oppmerksom på at brøytebilen kan få problemer med snøryddingen om du parkerer slurvete.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!