SOMMERDEKK: Skal du på kjøre Trollstigen i Romsdalen, så må du være korrekt skodd. 24. april er fristen for å bytte til hjul med sommerdekk igjen.  . 
 . Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SOMMERDEKK: Skal du på kjøre Trollstigen i Romsdalen, så må du være korrekt skodd. 24. april er fristen for å bytte til hjul med sommerdekk igjen.  . . Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Snart er datoen for å legge om til sommerhjul

Dette må du huske når du skifter til sommerdekk

Å skifte til sommerdekk er enklere enn du kanskje tror.

«Et skikkelig ork!»

Slik er det mange som ser på jobben med å skifte hjul på bilen. Faktisk sliter én av fire med å gjøre jobben selv. Uansett, mandag 24. april er fristen for å legge bort piggdekkene og sette på felger med sommerdekk.

Noen ting er det ikke så mye å gjøre med, som den nye trafikkforsikringsavgiften på bilen eller nordmenns valg av bilfarge.

Jobben er faktisk enklere enn mange tror. Her får du en kjapp oppskrift til hvordan du skal gå fram, når du skifter til sommerdekk på bilen.

Huskeregel: Første mandag etter 2. påskedag. Unntaket gjelder for Nordland, Troms og Finnmark, hvor fristen er 1. mai.

Unntaket: Kravet om tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene for når hjul med piggdekk må tas av.

1. Sjekk bilens instruksjonsbok

EN GOD START: Bilens egen introduksjonsbok er ofte en god manual til å skifte hjulene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Her finner du tips til hvordan hjulskift på akkurat din bil skal håndteres.

2. Finn fram utstyret

Du kommer langt med bilens originale jekk og hjulvinne.

Et godt tips kan være å legge hvert av sommerhjulene klar ved de fire hjørnene av bilen, der de skal på.

Har du ikke merket hjulene før du la dem vekk for vinteren, så studer dekkene - de er ofte merket med retning på gummien, eller så kan du se på dekkmønster og slitasje hvor de skal festes.

3. Sikkerhet

LØSNE BOLTENE: Det kan være en god idé for at det skal bli enklere å ta av hjulene senere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Se til at bilen står plassert på et solid, flatt underlag, at den er i gir og at håndbrekket er på. Løsne så litt på boltene på alle hjulene, før du begynner å jekke opp bilen. Da blir det enklere når de skal av senere.

4. Jekk opp bilen

JEKK: Bruk helst bilens tilpassede jekk når du skal løfte opp bilen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

«Jekkepunktet» er markerde hakk ved hvert av hjulene, i understellet på bilen. Sjekk instruksjonsboka om du er i tvil.

Jekk til det er luft under hjulet. Pass på at du ikke har hender eller noe annet under hjulet, da man aldri kan stole hundre prosent på jekken.

5. Skru av boltene

BOLTENE: Pass godt på så du ikke roter vekk boltene/mutterne til hjulfestet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Har du allerede løsnet dem litt, er det nå en enkel sak å skru boltene helt av.

6. Ta av hjulet

LØFT AV: Merk gjerne vinterhjulet med en tusj, så du husker å feste det på samme sted til vinteren igjen.. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Når alle boltene er borte, kan hjulet løftes av. Hvis det likevel sitter fast, kan du gi det et lite spark/dytt ved gummien. Ta tak i hjulet på sidene og løft. Rull hjulet unna slik at det ikke ligger i veien.

7. Løft sommerhjulet på plass

TYNGST: Hjulet veier en del, men de fleste skal kunne greie å løfte det på plass på anleggsflaten. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Dette er den tyngste jobben. Nå skal du løfte det nye hjulet opp på plassen på anleggsflaten (punktet hvor hjulet sitter).

Et godt tips er å sitte på huk slik at du ser hvor hjulet skal. Hold fast i hjulet og vri på det til bolthullene på hjulet er lik hullene på anleggsflaten til hjulfestet.

8. Skru på boltene

FEST BOLTENE: Ikke stram alt for hardt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Skru først boltene på plass med fingrene. Når boltene er på plass, så strammer du de med hjulvinnen.

Her er det viktig å benytte seg av «krysstramming»: Å gradvis stramme litt på hver bolt, slik at felgens anleggsflate blir liggende helt perfekt inntil hjulopphengets anleggsflate.

9. Etterstramming og lufttrykk

Når boltene sitter, så jekker du ned bilen, etterstrammer boltene og rydder bort utstyret.

Vinterhjulene oppbevarer du på samme måte som sommerhjulene. Du kan også ta en titt på denne sjekklista for oppbevaring av dekk. Det kan dessuten være en utmerket idé å vaske dekkene før du legger dem bort.

PS: Husk å kontrollere lufttrykket i dekkene du setter på. Oversikt over hvor høyt trykk din bil skal ha i dekkene finner du enten på baksiden av tanklokket, i døråpningen eller i instruksjonsboka. De fleste bensinstasjoner har også en oversikt over de vanligste biltypene.

PS2: Når bilen så har kjørt noen mil, så bør du igjen finne fram hjulvinna og etterstramme på nytt. Det må gjøres uansett, om du har gjort det selv eller om du har gitt oppgaven til verkstedet

LES OGSÅ:
Viktig å følge: Dette betyr tallene på dekket
Husk: Dekk går også ut på dato
Dette skjer om du drar i det elektroniske håndbrekket i fart