Dette kunne gått galt - kjør pent. Foto: Newswire-video fra YouTube
Dette kunne gått galt - kjør pent. Foto: Newswire-video fra YouTubeVis mer

Dette kunne gått riktig ille

Heldigvis endte det bra denne gangen, men når du ser hele videoen bør du merke deg hvor nærme det var. Neste gang kan det være du som sitter i bilen.

Både TrygVesta og If Skadeforsikring har de siste dagene sendt ut pressemeldinger der de minner om at det nå er økt risiko for å kjøre på elg og andre hjortedyr langs veiene.

Og advarslene er helt på sin plass, for en ting er de materielle skadene, som i følge If i snitt utgjør 150.000 kroner per skade. Men enda viktigere er risikoen for at menneskeliv skal gå tapt:

 • I 2007 registrerte If Skadeforsikring 1.073 påkjørsler av elg og annet storvilt i Norge. I 2009 steg dette tallet til 1.263.

  – Økningen bekymrer oss. For mens det totale antall personskader i trafikken går litt ned, er det blitt mange flere personskader ved viltulykker. I 2007 var det 18 personskader, i 2009 hadde tallet økt til 39, sier informasjonssjef Jon Berge i If Skadeforsikring.

  De siste fem årene har 13 personer omkommet i møte med elg, og når ulykken først er ute, er risikoen for å bli drept eller alvorlig skadet 50 ganger større ved elgpåkjørsler enn ved påkjørsel av annet hjortevilt, viser tall fra Transportøkonomisk institutt.

  – Mange tenker nok at dette ikke skjer meg, og det er litt skremmende når vi ser på ulykkestallene, sier Berge i dagens pressemelding.

Se hvor raskt elgen løper ut i veien i denne videoen:

Artikkelen fortsetter under annonsen


Hva kan du gjøre?

Høstjakt og brunsttid øker nå risikoen for at dyrene er på vandring, og når dette kommer i kombinasjon med mørke høstkvelder og glatte veier er det ofte vanskeligere å oppdage dyrene før det er for sent.

I følge If skjer de fleste ulykkene i nærheten av skog og vassdrag, altså utenfor tettbygd strøk hvor farten ofte er høy. Det sies også at risikoen er størst de to-tre timene rundt soloppgang og solnedgang.

I følge begge forsikringsselskapene er derfor det viktigste å senke farten, og å respektere trafikkskiltene. Tro det eller ei, men det er faktisk en grunn til at elg-skiltene er satt ut akkurat der de står.

Bare det å senke hastigheten med ti kilometer i timen gjør mye for reaksjonsmulighetene dine, sier Berge fra If, og viser til tall fra Transportøkonomisk institutt som støtter uttalelsen:

Kjører du i 70 kilometer i timen i stedet for 80, minsker risikoen for ulykker med 50 prosent.

TrygVesta kommer også med en rekke andre praktiske tips du bør følge:

 • Flytt blikket fra side til side slik at du får med deg bevegelser i
  veikanten.
 • Sørg for å ha riktig justerte lys på bilen.
 • Bruk ikke tåkelys med mindre været tilsier det.
 • Dersom kollisjon synes uunngåelig, styr mot dyrets bakpart.

Kilde: Newswire, If Skadeforsikring og TrygVesta