Dette koster fartsboten

Se opp for fotoboks og fartskontroll på ferien: Her kan du se hvor mye trafikkboten koster i Europa.

<b>FARTSBOTEN SVIR:</b> Norge er et av de dyreste landene å kjøre for fort i, men det svir godt med en fartsbot i Sverige, Danmark, Frankrike og Storbritannia også.  Foto: PantherMedia / Jörg Schmalenberge
FARTSBOTEN SVIR: Norge er et av de dyreste landene å kjøre for fort i, men det svir godt med en fartsbot i Sverige, Danmark, Frankrike og Storbritannia også. Foto: PantherMedia / Jörg Schmalenberge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å bli tatt for å kjøre for fort, er i mange land den mest kostbare trafikkforseelsen du kan gjøre - sammen med promillekjøring.

Tyske ADAC har innhentet bøtesatsene for ulike trafikkforseelser i 36 europeiske land, blant dem Sverige, Danmark, Tyskland, Spania, Italia og Frankrike - som er land mange nordmenn kjører bil i en eller annen gang i løpet av året.

ADAC har innhentet bøtesatser på trafikkforseelser som å kjøre for fort, kjøre på rødt lys, brudd på forbikjøringsregler, ikke bruke sikkerhetsbeltet og å snakke i mobiltelefonen uten håndfritt utstyr.

Vi har tidligere skrevet om promillegrenser og bøter for overtredelse av promillegrensene - samt hva det koster deg å feilparkere i utlandet. For promillegrensenes del er det for det første essensielt å sjekke hvilke promillegrenser som gjelder - og ikke minst å være oppmerksom på hva alkoholen gjør med reaksjonsevnen din.

Fartsbøtene svir mest

Det er fartsbøtene som merkes best på kontoen, selv om også promillekjøring kan være en ganske så kostbar affære i noen land. Kjører du med mer i promille enn det som er tillatt, kan du risikere opptil 44.000 kroner i bot, eller få bilen ekspropriert av politiet.

Du kan se hele listen med bøtesatsene som er samlet inn av ADAC, lenger ned på siden. Alle satsene er i euro, og ADAC har rundet opp eller ned til neste hele 5-euro.

De ulike landene har noe ulike systemer for bøtesatsene. Noen har bestemte beløp du kan forholde deg til, som Norge, mens andre benytter dagslønnssatser.

Norge er blant landene som utmerker seg med de høyeste fartsbøtene, sammen med Frankrike, Storbritannia og Østerrike.

Du skal også være oppmerksom på at noen land høyner boten dersom den ikke blir betalt innen fristen. For eksempel blir den allerede ganske høye boten i Hellas fordoblet dersom du ikke har betalt innen ti dager etter at den ble skrevet ut. Slik kan en bot for forbikjøring komme opp i 700 euro.

Blir du knepet av en fotoboks i Tyskland, kan du sjekke hva du kan forvente deg i bot, ved hjelp av en bøtekalkulator på ADAC.de

 Foto: Kristin Sørdal
Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Klikk her for større tabell:

Foto: Kristin Sørdal