Har du mindre sikt enn hva vindusviskerne gir, kan du få en klekkelig bot. Er du ordentlig isete kan førerkortet også fort forsvinne. Foto: Colourbox
Har du mindre sikt enn hva vindusviskerne gir, kan du få en klekkelig bot. Er du ordentlig isete kan førerkortet også fort forsvinne. Foto: ColourboxVis mer

Dette kan koste deg førerkortet!

Pass på at ruta er isfri. Slurv kan få store konsekvenser.

Tap av førerkort, store bøter og manglende forsikringspremie, er bare noe av det du står i fare for å oppleve dersom du er av den typen som slurver med isskrapa før du setter deg i bilen om morgenen.

I tillegg kommer eventuelle ulykker, og skader både på deg selv og andre.

Kan bli fratatt i seks måneder

– Vi har sett tilfeller der politiet har stoppet biler helt dekket av snø, og der føreren sitter og myser ut gjennom et hull i frontruta. Slik kjøring er livsfarlig og kan skape alvorlige ulykker. Det slås hardt ned på, både av politiet og av oss, sier Ketil Voll, skadesjef i forsikringsselskapet TrygVesta.

En politioverbetjent i Utrykningspolitiet har tidligere uttalt til DinSide Motor at isete og duggete vinduer er et prioritert område for politiet.

Derfor kan slikt resultere i at førerkortet blir inndratt i tre til seks måneder. Men dersom det fører til ulykke, kan man miste førerkortet i en lengre periode. Man risikerer også en kraftig bot.

Disse syndene gir prikker i førerkortet

Snøen skaper fare

De store snømengdene som har truffet størsteparten av landet de siste ukene, medfører at alle bilførere må være ekstra påpasselige når de skal ut å kjøre. Er det store mengder snø på bilen, og ikke bare på ruta, må dette også fjernes før man skal ut å kjøre. Det kan nemlig få store konsekvenser for andre bilister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du øker faren for ulykker hvis du kjører rundt med masse snø på biltaket.
Snøen kan ødelegge sikten for andre bilister og gjøre det vanskeligere for medtrafikanter å orientere seg i trafikkbildet, enten det er andre bilister eller fotgjengere. Oppfordringen er derfor enkel: Måk biltaket godt før du begir deg ut i trafikken, sier Voll i en pressemelding.

Dersom det er sammenheng mellom islagte bilruter og ulykken, kan forsikringsselskapet gjøre en avkortning på utbetalingen på mellom 25 og 100 prosent. I følge Voll har TrygVesta sett flere tilfeller av slik kjøring.

19 omkom i januar

Mange hjelpemidler

Blant de midlene som kan hjelpe deg med å unngå slike situasjoner, er både isskrape, spray og bilbekledning.

Det er jo viktig å ha en god isskrape, slik at man lettere får bort den hardeste isen. Skrapa bør ha et godt grep, og være av plast, da stål kan ødelegge bilvinduet.

Man kan også bruke spray på bilvinduet for å fjerne isen. Det finnes også sprayer som holder vinduet isfritt hele natta.

Et tredje alternativ er å kjøpe bekledning til bilen, et såkalt topphatt. Men aller best er kanskje kupévarmeren. Med denne slipper du å bruke diesel eller bensin for å varme opp selve bilen.

Slik overlever du vinterføret

Pass på GPS-en

Reglene om is- og duggfrie bilvinduer stammer fra paragraf 1-3 i Forskrift om bruk av kjøretøy: "Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende".

Verdt å vite er at denne loven også rammer måten du kan montere din GPS på. Les mer i denne artikkelen.