Dette kan bli en suksess: Kia Soul med e-AWD

Konseptbilen med elektrisk firehjulsdrift skal hete Trailster.

<b>INGEN TVIL:</b> Bildet levner ingen tvil om at Kia skal lansere e-awd i Soul. Men blir det på den elektriske Soul, eller modellene med forbrenningsmotor?  Foto: KIA
INGEN TVIL: Bildet levner ingen tvil om at Kia skal lansere e-awd i Soul. Men blir det på den elektriske Soul, eller modellene med forbrenningsmotor? Foto: KIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kia Soul EV ble av Dagbladet, Dinside.no og Autofil kåret til Årets Bil 2015. Den er også blitt så godt tatt imot av markedet at det er blitt vanskelig å oppdrive biler innen uoverskuelig fremtid.

På den kommende bilmessen i Chicago viser Kia frem en konseptbil som kan bli som bensin på et allerede overtent bål.

Der skal de nemlig vise konseptutgaven av en bil med elektrisk firehjuldrift. Nå har vi også fått vite at bilen skal hete Trailster, få turbomotor, og kanvastak som kan trekkes tilbake når vær og føreforhold tillater det.

Ingen premie

Nei da, det blir ingen premie for å gjette om det er en ny bil eller eksisterende. Kia har offentliggjort et bilde av fronten på konseptbilen, og den er definitivt en Kia Soul.

Dermed ligger det altså an til en firehjulsdreven versjon av Kia Soul.

Kia kaller systemet i bilen for e-AWD, som oversatt og fullt ut betyr elektrisk firehjulsdrift.

Kia Soul: Bilen amerikanerne elsker

FLERE NYHETER: Bilen skal få drift på bakhjulene, kanvastak til å trekke bakover, og turbomotor.  Foto: KIA
FLERE NYHETER: Bilen skal få drift på bakhjulene, kanvastak til å trekke bakover, og turbomotor. Foto: KIA Vis mer


Enkelt å lage

Elektrisk firehjulsdrift er for bilprodusentene enkelt å implementere. Det handler i stor grad bare om å implementere en elektrisk motor på det hjulparet som ikke har drift fra før. I de aller fleste tilfeller er biler nå forhjulsdrevne, så tillegget må da monteres på bakakselen, så også på Kia Soul.

Med denne løsningen trenger ikke bilprodusentene lenger planlegge plass til en mellomaksel fra drivverket foran, til akslingen bak. Det eneste som må strekkes er en kabel.

Foruten denne kabelen og elmotoren, så må det naturligvis styringsprogrammer til, men disse tar ikke plass.

Hybrid4: Forbrenning foran, elektrisk bak

Det aller viktigste

Men det dukker opp et nytt spørsmål. Er dette e-AWD systemet montert på en Soul med forbrenningsmotor eller er det på den elektriske utgaven av Soul?

Dette sier den foreløpige meldingen ingen ting om. Per i dag er det ingen elbiler på markedet som har fått en slik konvertering fra to til firehjulstrekk, selv om Tesla har annonsert at de snart kommer med en firehjulsdreven versjon av Model S.

Men også dersom det skulle være ment til Soul med forbrenningsmotorer, er dette godt nytt. Bilen vil med andre ord bli godt mottatt uansett.