Dette gjør vi i bilen

Pass på, ikke bli en del av statistikken.

<b>ULOVLIG:</b> Det er ikke bare forbudt å ringe uten håndfrisett mens du kjører. Det er også forbudt å sende sms eller surfe.   Foto: Colourbox.com
ULOVLIG: Det er ikke bare forbudt å ringe uten håndfrisett mens du kjører. Det er også forbudt å sende sms eller surfe. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uken kunne vi fortelle om hvilke ulykker bilførere oftest er innblandet i, basert på tall fra FNO. Grunnlaget er basert på skademeldinger og oppgjør fra forsikringsselskapene.

På vegne av Codan Forsikring har analyseselskapet YouGov nå utført en undersøkelse som forteller hva du og jeg styrer med i bilen mens vi kjører bil.

Det er du som har skylda

Av svarene de har sanket inn er noen muntre. Andre er mindre oppløftende. I sistnevnte gruppe finner vi flest førere i aldersgruppen 35-49. Dette samsvarer også med tall fra FNO.

Forbudet om bruk av mobil i bil er ufravikelig, også når det gjelder surfing og sms. Likevel innrømmer 9 prosent av de spurte at de regelmessig har brukt mobilen håndholdt under kjøring. Undersøkelser viser at all elektronikk trekker oppmerksomheten vekk fra kjøringen.

Ikke bare i dusjen

Det var en fin sommerdag, og jeg var på vei hjem fra jobben. På E6 ut av Oslo tok jeg igjen en bil hvor noe langt og tynt stakk ut av vinduet på førerdøren. Da jeg kom opp på siden av bilen så jeg hva det var - en gitar. Føreren satt og spilte gitar mens han kjørte. Et åpent vindu gjorde plass til den lange gitarhalsen. Og som han sang, for full hals. Dette var en mann.

Blant kvinner sier over en tredel at de regelmessig tar seg en trall samtidig som de kjører bil. Menn flest ser ut til å bruke tiden til å snakke i telefonen, flesteparten av dem håndfritt.

Bilen sladrer

Det er nå èn ting at 2 prosent av kvinnene i undersøkelsen forteller at de sminker seg mens de kjører bil, men det er antagelig mer overraskende at 1 prosent av mannlige førere gjør det samme. Her er det antagelig naturlig å tro at det handler om barbering.

Menn er verst

Samlet viser de innsamlede tallene at det er menn som styrer mest med mer enn bare rattet når de er ute og kjører bil. Av alle spurte sier også 39 prosent av de mannlige førerne at de har opplevd en farlig situasjon som følge av egen eller andres mobilbruk under kjøring.

Det positive er at over halvparten bedyrer å aldri ha opplevd noe slikt.

Her er de øvrige resultatene fra undersøkelsen:

Har du opplevd en farlig situasjon som følge av egen eller annens bruk av mobiltelefon under kjøring?

image: Dette gjør vi i bilen


Hvilke av følgende aktiviteter gjør du regelmessig mens du kjører bil?

image: Dette gjør vi i bilen