Dette gjør syklistene feil

Nå når sykkelsesongen starter er det på tide med en oppfriskning av reglene.

TRÅKK PÅ: Gjør du de typiske syklistfeilene? Foto: Colourbox
TRÅKK PÅ: Gjør du de typiske syklistfeilene? Foto: ColourboxVis mer

Vårsola skinner, asfalten er bar, og det er på tide å dra fram sykkelen og begynne å sykle til jobb igjen.

I ukene framover vil flere og flere syklister bli å se langs gater og fortau. Og irritasjonen fra bilister øker vel tilsvarende.

Bilister se her! Det skal være 1,5 meters klaring når dere passerer syklister

Men bilister må bare finne seg i at syklistene tar plass i veien. Utviklingen er nemlig styrt mot at stadig flere av oss skal velge sykkel framfor bil som transportmiddel, selv om det selvsagt kan diskuteres hvor ivrig myndighetene er på konkrete tiltak.

Tilbake til sykkelsesongen. Er du av dem som i disse dager tenker på å sette deg på sykkelsetet igjen, bør du samtidig friske opp i hvilke regler som gjelder når du sykler i trafikken. Det er nemlig mange syklister som synder her.

Vanlige feil syklister gjør er:

  • Ikke å stoppe for rødt lys
  • Ikke å gi tegn når de skifter fil eller svinger til høyre/venstre
  • Ikke å ta hensyn til gående
  • Å glemme at bilister ikke har stopplikt for dem når de krysser over gangfelt

SYKKELSJEF: Rune Gjøs er generalsekretær i Syklistenes landsforening. Foto: Syklistenes Landsforening
SYKKELSJEF: Rune Gjøs er generalsekretær i Syklistenes landsforening. Foto: Syklistenes Landsforening Vis mer


Du skal stoppe på rødt

– Nå begynner sykkelsesongen igjen, og mange er nok litt uvørne i trafikken etter en vinter uten å sitte på sykkelsetet, sier Rune Gjøs i Syklistenes landsforening.

– Syklister foholder seg kanskje litt fleksibelt i forholdt til trafikklys. Men trafikkreglene skal du jo bare følge. Jeg er klokkeklar - du skal stoppe for rødt lys, selv om det ikke kommer noen biler. Når det gjelder å krysse på rød mann over gangfelt er det kanskje mer forvirrende, for fotgjengere har lov å gå på rød mann hvis det er trygt.

Hvis du kommer syklende på fortauet og skal krysse et gangfelt, kan du godt gjøre det så lenge ingen biler kommer kjørende. Men du skal huske på at om du ikke går av sykkelen i gangfeltet, har ikke bilisten stopplikt. Det gjelder alle type gangfelt. Les mer om denne regelen her.

– Å gi tegn til hvor du skal er også viktig. Her er mange bilister også sløve. Som syklist er det derfor ekstra viktig å signalisere i god tid om du skal svinge til høyre eller venstre. Skal du til venstre i et kryss, bør du legge deg over i venstre side av filen i god tid. Hvis du holder deg til høyre, og så skal svinge over til venstre, kan en farlig situasjon oppstå hvis det kommer en bil bak deg. Det samme gjelder i rundkjøringen. Signaliser tydelig når du skal ut av den.

- Hva med å signalisere at du stopper?

– Før var det slik at du skulle løfte opp høyre hånd for å vise at du stopper. Det er ikke pålagt lenger, men det er bra å gjøre det likevel. Hvis du for eksempel kommer mot gangfelt der noen skal over, er det fint om du signaliserer dette til biler som kommer bak.

Overhold vikeplikten

Som syklist gjelder også vikepliktregelen for deg. DU skal vike for alle som kommer fra høyre, så lenge du ikke kjører på forkjørsvei. Hvis du bryter denne regelen, eller sykler på rødt lys, kan du få en saftig bot av politiet, sier Gjøs.

Ta hensyn til fotgjengere

Som syklist har du lov å sykle på fortau eller gangvei, så lenge du ikke er til ulempe for fotgjengere.

– Om du sykler på gangvei eller fortau, skal du ta hensyn til fotgjengerne. De har førsteretten på fortau. Det er en del som glemmer dette. Sykler du ned en fotgjenger kan du få en skikkelig bot, sier Gjøs.

Les også: Det er ikke bare å tråkke på her

Skap øyekontakt

Det kan fort skje at bilister ikke legger merke til deg som syklist. Det er viktig å tenke på når du skal skifte fil, svinge eller krysse ved gangfelt.

– En ting både syklister kan bli enda flinkere til er å prøve å se om de andre trafikantene ser at vi kommer syklende. Å etablere øyekontakt kan funke veldig bra. Da ser du at bilisten har oppfattet at du skal over veien, for eksempel, og da slipper du å gå av sykkelen for å krysse. Det sparer begge tid på.

– Så synes jeg det er på sin plass å takke med et nikk eller vink hvis noen stopper eller gjør deg en tjeneste. Det gjør alt mye hyggeligere, sier Gjøs.

Husk lys!

Det er pålagt med lys på sykkelen når det er mørkt. Det skal være hvitt lys foran, og rødt lys bak på sykkelen.

Det er ikke pålagt med sykkelhjelm, men det anbefales, da det er en billig forsikring om noe skulle skje.