Porsche Boxster har verst sikt fra førerplass, ifølge en britisk undersøkelse av 160 biler.
Porsche Boxster har verst sikt fra førerplass, ifølge en britisk undersøkelse av 160 biler.Vis mer

Dette er taperen

Porsche Boxster er den minst oversiktlige bilmodellen. Med taket på.

Den britiske forbrukertjenesten Which? måler oversiklighet på alle bilene de tester.

Det er nemlig stor forskjell på hvor oversiktlige dagens bilmodeller er, og ikke minst:

- Sikten i bilene blir stadig verre, skriver Which? Car.

Hvordan gjør de det?

Porsche Boxster er verstingen på listen over bilene med dårligst sikt, ifølge det britiske forbrukermagasinet. De har målt sikt fra førerplass på alle bilene de har testet, som i 2009 summerer seg til 160 biler.

Sikten blir målt ved hjelp av kameraer, lasere og avansert teknologi, og hele poenget er altså å måle hvor oversiktlig bilen er fra førersetet.

Et kamera monteres på førerplass, i høyde med øynene til en gjennonsnittssjåfør. Derfra kan de undersøke sikten 360 grader rundt hele interiøret. De måler hvor mye av sikten fra førerplass som er vinduer som gir fri sikt, og hvor mye som er til hinder - som stolper, tak og hodestøtter.

BMZ Z4 befinner seg i den verste enden av lista, blant bilene med dårligst sikt.
BMZ Z4 befinner seg i den verste enden av lista, blant bilene med dårligst sikt. Vis mer
Den fete C-stolpen på Civic er uheldig for sikten fra førerplass.
Den fete C-stolpen på Civic er uheldig for sikten fra førerplass. Vis mer



De verste

Her kommer altså Porsche Boxster ut som verst av de 160 bilene det britiske magasinet testet i løpet av fjoråret. Sikten fra førerplass i en Boxster er faktisk ikke på mer enn 31,4 prosent.

I den dårligste enden av listen får de følge med flere kabrioleter: Sikten fra førerplass i BMZ Z4 er ifølge Which? 38,7 prosent, og fra Lexus IS 250C er den 39,4 prosent. Men som forbrukermagasinet også påpeker: Dette er tall med taket oppe - med taket nede endrer oversiktligheten seg selvsagt betraktelig. Men spesielt her til lands, og i øvrige land med likt klima som i Norge, er det også interessant hvordan sikten er med taket oppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Honda Civic får pepper for dårlig oversiktlighet. Her er sikten 37,6 prosent, altså dårligere enn både Z4 og IS 250C. Mye av skylden for dette må den tykke C-stolpen i Civic'en ta.

Dine opplevelser

Har du opplevd farlige situasjoner på grunn av blindsoner? (Avsluttet)
Ja, både på grunn av egne og andre trafikanters blindsoner(41%)
Ja, mest på grunn av egne blindsoner(27%)
Nei(17%)
Ja, mest på grunn av andre trafikanters blindsoner(11%)
Vet ikke(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Blindsonene blir stadig større

Generelt sett har problemer med dødvinkler på biler blitt større.

- Ettersom biler blir tryggere og sterkere, blir sikten fra førerplass mer begrenset, skriver Which? Car. Generelt sett er sikten verre nå enn den var for 15 år siden. Tak og dørstolper er blitt sterkere og har vokst fra knapt synlige striper til tjukke metallklumper.

I Storbritannia står blindsoner bak rundt 1 prosent av alle trafikkuykker, og den britiske trafikkorganisasjonen The Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) kalkulerer med at en utbedring av problemet med blindsoner kan redde rundt 25 menneskeliv i året.

Også norske ulykkesanalyser viser at blindsoner kan være medvirkende årsak til trafikkulykker, i de aller fleste tilfellene gjelder dette større kjøretøyer.

Vi gjør oppmerksom på at det er venstrekjøring i Storbritannia, og at rattet dermed sitter på høyre side av bilen. Den totale opplevelsen av sikt fra førerplass vil imidlertid være tilsvarende på biler med høyre- eller venstreratt.

Smart ForTwo Coupé er bilen som gir føreren best sikt, ifølge Which? Car
Smart ForTwo Coupé er bilen som gir føreren best sikt, ifølge Which? Car Vis mer


Best sikt med disse

Best i klassen når det kommer til sikt fra førerplass, er Smart ForTwo Coupé. Den lille tyskeren har en synlighetsscore på 64,8 prosent - du har med andre ord mer enn dobbelt så god sikt fra førersetet i denne Smarten enn fra førersetet i Porsche Boxster.

Nest best er Fiat 500, med 58,7 prosent sikt. På en god tredjeplass finner vi Citroën C3 Picasso, med 58,2 prosent sikt. Ford Galaxy MPV har 57,4 prosent, og VW Golf Plus har 56,2 prosent.

Kilde: Wich.co.uk