Dekkskift nå. Foto: Colourbox.com
Dekkskift nå. Foto: Colourbox.comVis mer

Dette er siste frist

Fra og med første mandag etter 2. påskedag er det forbudt med piggdekk.

I år må du kvitte deg med piggdekkene innen 20. april om du bor i Sør-Norge. I Nord-Norge er fristen for å dumpe piggene siste april.

Trenger du nye dekk? Spar 70 prosent på sommerdekkene men pass deg for de ekstremt billige dekkene.

Bruker du piggfrie vinterdekk trenger du ikke fokusere på byttedatoer. Men det er ikke det samme som å si at du kan kjøre på disse hele året. Vinterdekk presterer langt dårligere på tørr og våt asfalt enn sommerdekk, så selv om du kjører piggfritt er det tilrådelig å bytte dekk når veiene er fri for snø og is.

Vask dekkene

En feil som mange gjør, er at de setter på de gamle, møkkete dekkene når de skifter. De samme dekkene som ble brukt i fjor, og som er fulle av småsteiner, størknet gjørme og støv.

Piggdekkene skal ikke brukes etter første mandagen etter påske, om du kjører i Sør-Norge.
Piggdekkene skal ikke brukes etter første mandagen etter påske, om du kjører i Sør-Norge. Vis mer


Noe av det viktigste du kan gjøre for å få et så godt som mulig veigrep med de gamle dekkene, er å vaske dem godt. Den enkleste måten du kan gjøre dette på er å kjøpe renseveske på nærmeste bensinstasjon. Denne sprayer du på hjulene, lar det virke i noen minutter, og vips så forsvinner all guffen fra fjoråret. Du kan også trå til med fettløselige vaskemidler fra skapet hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk mønsterdybden

Vi minner også om minimum mønsterdybde på sommerdekk som er 1,6 millimeter. I realiteten bør du ha minst det dobbelte av dette blant annet for å sikre deg best mulig mot vannplaning.

Og neste vinter skal du kanskje prøve det siste nye, piggdekk med dempere.

Får du bot om du ikke rekker å bytte?

Unntak fra forbudet mot piggdekk gjøres også utenfor de tre nordligste fylkene hvor grensen alltid er 1. mai. I tilfeller der vær- og føreforhold tilsier at piggdekk er nødvendige kan du trygt beholde dem på, også ut over fristen, uten å legge deg ut med trafikkpolitiet.

UP-Sjef Reidar Humlegård har tidligere sagt til DinSide at de ikke deler ut bøter før det er hevet over enhver tvil at bruken er ubegrunnet. En fjelltur i helgen er god nok grunn.

- Den lovfestede fristen for dekkskifte er mest ment for å stoppe de som vil kjøre med piggdekk til langt utpå sommeren for å spare penger til sommerdekk.