Dette er Norges ukjente trafikkfare

Føler du deg utrygg når du kjører med tilhenger? Du ikke alene. Nesten annenhver trafikant har opplevd farlige trafikksituasjoner med tilhenger, ifølge en ny undersøkelse.

SKREMMER MANGE: Nesten annenhver trafikant har opplevd farlige trafikksituasjoner med tilhenger. Foto: KNUT MOBERG
SKREMMER MANGE: Nesten annenhver trafikant har opplevd farlige trafikksituasjoner med tilhenger. Foto: KNUT MOBERG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To av fem trafikanter har opplevd farlige situasjoner med tilhenger, viser undersøkelsen YouGov har utført på oppdrag fra Codan Forsikring.

– Med så mange nestenulykker er det på tide å innse at vi står overfor et stort sikkerhetsproblem. Det er bekymringsfullt at ferdighetene med tilhenger er på et så lavt nivå. I tillegg kommer mulige farlige situasjoner som følge av dårlig sikret last, sier Hanne Steffensen, skadesjef motor i Codan Forsikring.

Store kjønnsforskjeller
Undersøkelsen viser at det er kvinner som føler seg minst trygge med tilhenger på slep. Kun 1 av 4 kvinner forteller at de føler seg trygge når de kjører med tilhenger.

– Dessuten forteller hver tredje kvinne at de har opplevd farlige trafikksituasjoner med henger, sier Steffensen.

Vanskelig regelverk

OBS PÅ TOTALVEKTEN: Skal du trekke en båt på henger, må du sjekke hva bilen har lov til å trekke, samt at totalvekten ikke overstiger 3500 kilo. Foto: ESPEN STENSRUD / AUTOFIL
OBS PÅ TOTALVEKTEN: Skal du trekke en båt på henger, må du sjekke hva bilen har lov til å trekke, samt at totalvekten ikke overstiger 3500 kilo. Foto: ESPEN STENSRUD / AUTOFIL Vis mer


Med vanlig førerkort i klasse B har man lov til å trekke små hengere så lenge hengervekt, inkludert last, ikke veier mer enn 750 kilo. Det kreves altså ingen praktisk opplæring for å ferdes i trafikken med små hengere.

Men nå er det også nye regler som gjelder om du skal trekke større lass:

«Campingvogn-regelen» for klasse B:
Med klasse B kan man trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg hvis summen av tilhengerens tillatte totalvekt + bilens tillatte totalvekt er høyst 3500 kg. Trekker man bilens tillatte totalvekt ifra 3500 kg, finner man tilhengerens maksimum tillatte totalvekt. Tillatte totalvekter finner du i vognkortene til bilen og tilhengeren.

Klasse B 96:
Med klasse B 96 kan man trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg når summen av tilhengerens tillatte totalvekt + bilens tillatte totalvekt er i området 3501-4250 kg. Trekker man bilens tillatte totalvekt ifra 4250 kg, finner man tilhengerens maksimum tillatte totalvekt. Tillatte totalvekter finner du i vognkortene til bilen og tilhengeren.

Tekniske begrensninger

Selv om du med klasse B eller klasse B 96 kan trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg, må du alltid sjekke i bilens vognkort hva som er tillatt hengervekt, dvs. maksimal aktuell totalvekt for tilhenger etter denne bilen. Den vekten er fastsatt av bilfabrikanten, og må ikke overskrides uansett hvilken førerkortklasse du har. Resultatet kan bli at du kan trekke tilhengeren, men ikke med full last. Bare når bilens tillatte hengervekt er lik eller høyere enn tilhengerens tillatte totalvekt, kan tilhengeren lastes fullt opp.

Du må heller ikke overskride bilens tillatte vogntogvekt, dvs. summen av bilens og tilhengerens aktuelle totalvekter.

Tok du klasse BE for første gang før 19. januar 2013, slipper du å beregne tilhengerens «tillatte totalvekt» slik som for klasse B og B 96. Det er tilstrekkelig å sjekke i bilens vognkort de tekniske begrensninger i form av «tillatt hengervekt» (maksimal aktuelle totalvekt for tilhenger etter denne bilen) og «tillatt vogntogvekt» (maksimal aktuelle vogntogvekt for bil + tilhenger).

Tok eller tar du klasse BE for første gang 19. januar 2013 eller senere, må tilhengerens tillatte totalvekt ikke overskride 3500 kg. Selv om trekkbilen tilhører klasse B, må føreren derfor ha klasse C1E når tilhengerens tillatte totalvekt overskrider 3500 kg.

Sikre lasten!

Når du laster en tilhenger er det viktig at lasten sentreres og festes godt. Last som forskyver seg under kjøring, kan virke negativt på bilens kjøreegenskaper, og i verste fall ramle av eller skade andre kjøretøy på veien.

Les også: Derfor slipper du EU-kontroll av tilhenger.

Tilhenger-tips:

 • Hvis du ikke er vant til å kjøre med tilhenger, er det lurt å velge tider på døgnet når det er lite trafikk. Da slipper du unødvendig stress.
 • Vær forsiktig over humper og dumper. For høy fart kan gjøre at du mister kontroll på hengeren.
 • Kjør mykt og start nedbremsing tidligere enn hva du er vant til. En tilhenger gjør at bilen ikke bremser like effektivt.
 • Pass på at det du skal trekke ikke veier mer enn det som er tillatt, og kjør flere turer hvis nødvendig.
 • Husk jevn fordeling av lasten, slik at den ikke blir skjev, for- eller baktung. Fest lasten godt!
 • Sikre lasten godt, og bruk flere stropper slik at lasten ikke kan dette av eller forskyver seg.
 • Regn med å komme i situasjoner der du må rygge med tilhengeren. Derfor er det lurt å øve seg på forhånd.
 • Ta en stor «borgemestersving» hver gang du svinger. Med tilhenger på slep blir bil og henger en lang enhet, og du trenger den plassen du kan få.

 • Bruk vegvesenets tilhengerkalkulator, og finn ut hva du har lov til å frakte med din førerkortklasse, og hvor mye din bil kan trekke. Denne finnes blant annet som en app.
 • Ypperlig verktøy: Hvor tung tilhenger kan du trekke?

  ØVING GJØR MESTER: Finn deg gjerne en stor og åpen plass for å trene på å rygge med tilhenger. Foto: ESPEN STENSRUD / AUTOFIL
  ØVING GJØR MESTER: Finn deg gjerne en stor og åpen plass for å trene på å rygge med tilhenger. Foto: ESPEN STENSRUD / AUTOFIL Vis mer


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer