- Dette er ikke greit

Trafikketaten tatt på fersken på handikapplass. Norges Handikapforbund (NHF) reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Vi skal holde fokus på å hindre feilparkering, og da er det ikke bra at vi slumser med rutinene.Lars Monsen, driftssjef i Trafikketaten i Oslo»


Det er lørdag formiddag i en travel handlegate i Oslo. Mange er ute, det er trangt om parkeringsplassene. Men på handikapparkeringen er det i alle fall rom for de med spesielle parkeringsbehov. Eller?

Ikke i denne gata. For 50 prosent av de tilgjengelige handikapplassene er okkupert av en slukket, lukket og låst Miljøbil fra Trafikketaten.

- Vi sitter litt i glasshus

DinSides fotograf får umiddelbart en fanklubb på fem-seks personer under fotograferingen av parkeringsforseelsen, og det er liten tvil om at alle supporterne ønsker å nagle en relativt upopulær etat til veggen, for det som blir oppfattet som en grov parkeringsfrekkhet.

Men er det greit at en kontrollør i tjeneste parkerer slik?

Vi tviler på om en vanlig bilist ville sluppet unna denne parkeringen uten riktig bevis i vinduet. Foto: Stian Gihle
Vi tviler på om en vanlig bilist ville sluppet unna denne parkeringen uten riktig bevis i vinduet. Foto: Stian Gihle Vis mer

Din mening:

Syns du det er greit at trafikketaten kan parkere på handikapplass? (Avsluttet)
Nei, det kan da ikke være nødvendig.(84%)
Ja, så lenge lover og forskrifter er fulgt.(12%)
Bare om alt annet er fullt.(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi sitter litt i glasshus i slike tilfeller. Formelt sett kan trafikkbetjenter såvel som politibetjenter i tjeneste parkere på plasser som er reservert for bevegelseshemmede. Men vi har interne rutiner som går ut på at vi skal unngå slik parkering. Vi skal holde fokus på å hindre feilparkering, og da er det ikke bra at vi slumser med rutinene, sier Lars Monsen, driftssjef i Trafikketaten i Oslo, på DinSides forespørsel.

Les også: Blinklys-bøllene irriterer mest

Følger opp saken

- Trafikketatens ledelse bruker mye tid på å innarbeide gode parkeringsrutiner innad i etaten. Vi liker det dårlig når vi, som faktisk utsteder bøter, unødig benytter oss av muligheten til å parkere på reserverte plasser. Derfor er vi glad for at folk sier ifra om slike hendelser, påpeker Monsen.

Trafikketaten vil følge opp den rapporterte hendelsen, for å diskutere vurderingene som har blitt gjort for denne parkeringen.

Les også: Nordmenn kan ikke kjøre på motorvei

Handikapforbundet er oppgitt

- Det er greit å bruke handikapplass til av- og påstigning selv om man ikke har parkeringsbevis, men det er ikke greit å bli stående som i dette tilfellet, sier Birger Nymo, som har ansvar for universell utforming og tilgjengelighet i Norges Handikapforbund (NHF) i Oslo.

Forbundet er kjent med at handikapplassene er utsatt for bruk som er til hinder for de som har behov for, og har rett til, å parkere her.

- Det er positivt at Trafikketaten tar tak i denne og lignende saker, og at de tar selvkritikk på dette. De bør gå foran med et godt eksempel når det gjelder disse plassene, og de av alle er de som minst bør misbruke handikapparkeringen.

Les også: Strengere prikkbelastning fra nyttår

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!