<strong>ULYKKESDAG:</strong> Følg godt med på trafikantene rundt deg, fredag før vinterferien er svært ulykkesbelastet, og påkjørsler bakfra er overrepresentert. Foto: Colourbox.com
ULYKKESDAG: Følg godt med på trafikantene rundt deg, fredag før vinterferien er svært ulykkesbelastet, og påkjørsler bakfra er overrepresentert. Foto: Colourbox.comVis mer

Dette er en farlig dag

Ferie, fredag og snøvær. Det er en dårlig kombinasjon.

Nattens snøfall på Østlandet er ingen god nyhet for vinterferiebilistene. Det er forventet stor trafikk på utfartsveier i dag, men dette er også en av årets store krasj-dager.

Tall If Skadeforsikring har hentet fra Finansnæringens Fellesorganisasjon viser at fredag før vinterferien er overrepresentert på ulykkesstatistikken. Og det ser dessverre ut til at dette slår inn også i år. Glatte veier rundt de store byene i øst har allerede gitt flere ulykker i dag.

Les også: Smale eller brede dekk om vinteren?

En skade i minuttet!

Slår statistikken til også i virkeligheten, skjer det i dag en skade oftere enn hvert minutt. Fra 00 til 24. I fjor var den store utfartsdagen 13. februar. Da ble det registrert 1.834 skadesaker hos forsikringsselskapene, mot 830 bilskader i snitt på en vanlig fredag.

Les også: Fredag er den verste ulykkesdagen

Påkjørsler bakfra dominerer ulykkestallene, fulgt av ulykker i veikryss, opplyser If.

- Disse ulykkestypene bekrefter at folk både er travle og stressa før ferien. Med mange biler på veiene er dette en dårlig kombinasjon. I tillegg er det svært utfordrende kjøreforhold mange steder i Sør-Norge på grunn av stort snøfall det siste døgnet, sier informasjonsrådgiver Jon Berge hos If i en pressemelding.

Pass på pakkingen

Full vinterbil kan også være medvirkende årsak til at utfallet av ulykker blir alvorligere enn de ellers kunne blitt. Løse gjenstander kan bli livsfarlige ved bråstopp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Termoser, mobiltelefoner, barneleker, håndvesker og fotoapparat kan forårsake store skader ved bråbrems i selv moderate hastigheter, advarer Lars Martin Reiten, leder for skade i Codan Forsikring.

Les også: Slik blir colaboksen en trafikkfelle

I en pressemelding i forkant av vinterferien anbefaler Codan Forsikring følgende for å sikre lasten i vinterferiebilen.

  • Pakk de tyngste tingene innerst og nederst i bagasjerommet
  • Sikre løse gjenstander, enten i sidelommer, hanskerom eller bagasjerom.
  • Bruk nett og skjerm over bagasjen i åpne biler.
  • Ikke fyll bilen over maksimalt tillatte last, sjekk bilens papirer.
  • Ikke fyll mer i skiboksen med mer enn den og biltaket tåler (artikkel om temaet kommer).
Og om du måtte trenge en påminnelse: Her ser du hvorfor du MÅ bruke bilbelte.

Ikke bare ulykker som skaper problemer


Det er ikke bare ulykken som kan ramme vinterferiebilistene. NAF melder at de hvert år hjelper nesten 200.000 billister som får problemer hjemme eller langs veiene. De vanligste årsakene er batteriproblemer eller ladefeil. Vil du unngå startproblemer når det er kaldt, bør du sjekke batterikapasiteten og frysepunktet på frostvæsken, anbefaler NAF.

Sjekk også DinSides guide til smarte ting å ha med i bilen i kulden.

Les også: En unik oversikt: De sikreste bilene