<strong>OG NÅ KAN DU KJØPE:</strong> Den afrikanske sportsbilen Perana Z- One Zagato er produksjonsklar, og vises nå frem på bilutstillingen i Genève. Foto: Knut Moberg
OG NÅ KAN DU KJØPE: Den afrikanske sportsbilen Perana Z- One Zagato er produksjonsklar, og vises nå frem på bilutstillingen i Genève. Foto: Knut MobergVis mer

Dette er en afrikansk bil

GENEVE (DinSide Motor): Trofaste DinSide Motor-lesere vil ha lest om denne bilen før. Men da var den bare prototype...

- Se de herlige linjene! Dette kan bli en fremtidig klassiker.

Det er hva vi tenkte der vi holdt på å slentre forbi Zagato-standen. Zagato? En av de virkelig klassiske italienske designerne, mer diskret enn Giugiaro, Bertone eller fremfor alle Pininfarina - men mer varig produktiv enn Ghia, Castagna eller Carrozzeria Touring (selv om sistnevnte var tilstede i år i god form - men det skal vi komme tilbake til ved en senere anledning...)

Afrikansk sportsbil

Vel, tilbake til denne bilen. Ja, det er en afrikansk sportsbil (utviklet, satt sammen og produsert i Sør-Afrika), og den virker mer konkret enn de fantastiske marokkanske supersportsbilene Laraki Borac og Fulgura som vi dessverre aldri har sett i kjøreklar stand.

Den vi omtaler her er nemlig nå produksjonsklar - og står utstilt i Genève. Det gjorde den også i fjor, men da som konsept. Og ærlig talt tvilte vi vel på dens sjanser til å overleve i et marked hvor det de senere årene har meldt seg et utall (virker det som), produsenter av den "ultimate" supersportsbilen.

Skandinaver ser ut til å få det til bedre enn mange andre - Koenigsegg kjenner vi alle, og nylig ble den fantastiske Zenvo fra Danmark tilgjengelig for prøvekjøring.

Men her snakker vi altså om Perana, som det nå går an å bestille sitt eksemplar av. Endelig pris er ikke oppgitt ennå, men meningen var at de første eksemplarene skulle selges for kun 50.000 euro i Europa - altså cirka 400.000 kroner (!). For nordmenns vedkommende vil den uansett bli meget dyr, men allikevel... Bilen skal visstnok ikke produseres i mer enn 999 eksemplarer. Det er mulig det er gode økonomiske grunner til det.

OG NÅ KAN DU KJØPE: Den afrikanske sportsbilen Perana Z- One Zagato er produksjonsklar, og vises nå frem på bilutstillingen i Genève. Foto: Knut Moberg


Corvette-basis

Perana er per idag fullt kjørbar. Bilen er basert på en Corvette 6.2 V8 med standard-effekt 443 hk. Dreiemoment: 583 newtonmeter. Da Perana er en temmelig lett bil (1.200 kg, oppgir produsenten!) gir dette meget gode ytelser: Rett under fire sekunder fra 0-100. Dette virker realistisk. (Les her om vår testkjøring av siste generasjon Corvette med samme motor).

For øvrig har Perana Corvette-lignende dimensjoner om ikke design: Den er 441 centimeter lang, 192 centimeter bred og 123 centimeter lav.

Perana har en hjemmeside hvor de bl.a. presenterer Z-One. Den finner du her.

Video:

En amatør filmet Perana i ferd med å fyres opp i fjor vår. Anledningen var skjønnhetskonkurransen for biler (Concorso d'Eleganza) i Villa d'Este ved Comosjøen. Bilen vi ser her er prototypen som ble vist i Genève i fjor.