<strong>OG NÅ KAN DU KJØPE:</strong> Den afrikanske sportsbilen Perana Z- One Zagato er produksjonsklar, og vises nå frem på bilutstillingen i Genève. Foto: Knut Moberg
OG NÅ KAN DU KJØPE: Den afrikanske sportsbilen Perana Z- One Zagato er produksjonsklar, og vises nå frem på bilutstillingen i Genève. Foto: Knut MobergVis mer

Dette er en afrikansk bil

GENEVE (DinSide Motor): Trofaste DinSide Motor-lesere vil ha lest om denne bilen før. Men da var den bare prototype...

- Se de herlige linjene! Dette kan bli en fremtidig klassiker.

Det er hva vi tenkte der vi holdt på å slentre forbi Zagato-standen. Zagato? En av de virkelig klassiske italienske designerne, mer diskret enn Giugiaro, Bertone eller fremfor alle Pininfarina - men mer varig produktiv enn Ghia, Castagna eller Carrozzeria Touring (selv om sistnevnte var tilstede i år i god form - men det skal vi komme tilbake til ved en senere anledning...)

Afrikansk sportsbil

Vel, tilbake til denne bilen. Ja, det er en afrikansk sportsbil (utviklet, satt sammen og produsert i Sør-Afrika), og den virker mer konkret enn de fantastiske marokkanske supersportsbilene Laraki Borac og Fulgura som vi dessverre aldri har sett i kjøreklar stand.

Den vi omtaler her er nemlig nå produksjonsklar - og står utstilt i Genève. Det gjorde den også i fjor, men da som konsept. Og ærlig talt tvilte vi vel på dens sjanser til å overleve i et marked hvor det de senere årene har meldt seg et utall (virker det som), produsenter av den "ultimate" supersportsbilen.

Skandinaver ser ut til å få det til bedre enn mange andre - Koenigsegg kjenner vi alle, og nylig ble den fantastiske Zenvo fra Danmark tilgjengelig for prøvekjøring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men her snakker vi altså om Perana, som det nå går an å bestille sitt eksemplar av. Endelig pris er ikke oppgitt ennå, men meningen var at de første eksemplarene skulle selges for kun 50.000 euro i Europa - altså cirka 400.000 kroner (!). For nordmenns vedkommende vil den uansett bli meget dyr, men allikevel... Bilen skal visstnok ikke produseres i mer enn 999 eksemplarer. Det er mulig det er gode økonomiske grunner til det.

OG NÅ KAN DU KJØPE: Den afrikanske sportsbilen Perana Z- One Zagato er produksjonsklar, og vises nå frem på bilutstillingen i Genève. Foto: Knut Moberg


Corvette-basis

Perana er per idag fullt kjørbar. Bilen er basert på en Corvette 6.2 V8 med standard-effekt 443 hk. Dreiemoment: 583 newtonmeter. Da Perana er en temmelig lett bil (1.200 kg, oppgir produsenten!) gir dette meget gode ytelser: Rett under fire sekunder fra 0-100. Dette virker realistisk. (Les her om vår testkjøring av siste generasjon Corvette med samme motor).

For øvrig har Perana Corvette-lignende dimensjoner om ikke design: Den er 441 centimeter lang, 192 centimeter bred og 123 centimeter lav.

Perana har en hjemmeside hvor de bl.a. presenterer Z-One. Den finner du her.

Video:

En amatør filmet Perana i ferd med å fyres opp i fjor vår. Anledningen var skjønnhetskonkurransen for biler (Concorso d'Eleganza) i Villa d'Este ved Comosjøen. Bilen vi ser her er prototypen som ble vist i Genève i fjor.