Test av barnestoler 2019

Dette er de sikreste barnesetene

Norske BeSafe iZi Plus er best av alle i Folksams nye barnestoltest. Den har ny sidebeskyttelse og kan brukes bakovervendt til barnet er fem år.

DERFOR BØR SETET VÆRE BAKOVERVENDT: Video fra kollisjonstest med framovervendt barnestol vise de store belastningene på hode og nakke. Video: Folksam Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det svenske forsikringsselskapet Folksam som har testet elleve barneseter som passer til barn fra ni måneder til fire år. I tillegg vises resultatene fra fem stoler som ble testet i 2017, men som fortsatt er i salg.

BEST: Dette er den beste stolen i testen. Den kan brukes fra barnet er ni måneder til fem år. Foto: HTS
BEST: Dette er den beste stolen i testen. Den kan brukes fra barnet er ni måneder til fem år. Foto: HTS Vis mer

Fire av stolene får toppkarakteren 4. Best av alle er altså BeSafe iZi Plus X1, fra HTS. Den er beregnet på barn fra 9 måneder til fem år (25 kilo) og har ny sidekollisjons-beskyttelse. Stolen har en deformasjonssone, på samme måte som fronten i en bil. Den tar opp kraften fra kollisjonen før den treffer barnet, ifølge testen.

Flere bra valg

Den norske barnestol-produsenten har også to andre stoler som får beste karakter - BeSafe iZi Kid X2 og X3. Den siste stolen med karakteren 4 er Britax Römer Max-Way Plus.

Flere av stolene med karakteren 3 blir også betegnet som bra valg av Folksam. Felles for alle disse stolene er at de brukes bakovervendt.

Akkurat dette er et viktig poeng. Folksams tester viser at belastningene i en frontkollisjon er tre ganger høyere på et lite barn som sitter i en forovervendt barnestol, enn i et bakovervendt sete.

TRE AV FIRE NORSKE: Den norske produsenten HTS har tre av de fire beste stolene i den nye testen til Folksam. Foto: HTS
TRE AV FIRE NORSKE: Den norske produsenten HTS har tre av de fire beste stolene i den nye testen til Folksam. Foto: HTS Vis mer

Bakovervendt til tre-fire år

– Barnet bør kjøre bakovervendt så lenge som mulig - helst opp til fire-fem års alder. Små barn er mer sårbare i kollisjon, siden hodet deres er mye større i forhold til kroppen og nakkemusklene ikke er ferdig utviklet, sier trafikksikkerhetsforsker Helena Stigson i Folksam.

– Risikoen for alvorlige nakkeskader og død øker kraftig. I en bakovervendt stol vil hodet og nakken bremses opp, sammen med resten av kroppen, og belastningen bli jevnt fordelt. Vi advarer mot å snu barna for tidlig, sier hun videre.

Ikke kjøp disse

I 2015 testet Folksam 15 andre barnestoler. I denne testen var blant annet Cybex Pallas og Kiddy Guardianfix med. Begge stolene er ment å bruke forovervendt, og begge fikk karakteren 1.

Årsaken var at barnet vil få all belastningen i buk-regionen i en kraftig frontkollisjon. Livstruende skader eller død er en mulig følge. Folksam advarer sterkt mot å kjøpe disse stolene, selv om de er godkjent etter europeiske lovkrav.

BAKOVERVENDT: – Tester viser at barna bør sitte bakovervendt til de er fire-fem år for å kjøre sikrest mulig, sier forsker Helena Stigson i Folksam. Foto: Folksam
BAKOVERVENDT: – Tester viser at barna bør sitte bakovervendt til de er fire-fem år for å kjøre sikrest mulig, sier forsker Helena Stigson i Folksam. Foto: Folksam Vis mer

Du kan lese hele testrapporten til Folksam her. På denne siden finner du også resultater fra testen som Folksam gjorde i 2015. Dinside har ikke disse med i vår oversikt, siden flere av stolene ikke lenger er i salg. En del stoler omsettes imidlertid brukt og da kan også disse resultatene være nyttige.

Studerer virkelige ulykker

Gjennom å studere mange tusen virkelige trafikkulykker og gjennomføre mange stoltester, har ekspertene hos Folksam skaffet seg en unik ekspertise på å sikre barn i bil på best mulig måte. I denne testen er blant annet disse egenskapene bedømt:

  • Beskyttelse i front og sidekollisjon, med data fra de europeiske godkjennings-testene
  • Hvor enkel stolen er å montere.
  • Benplassen for barnet
  • Rygghøyden på stolen.
  • Monteringen mot dashbordet foran

Stolene er montert både foran og bak i en Volvo V70. En Hybrid III-kollisjonsdukke, som tilsvarer et tre år gammelt barn, er brukt for å få så virkelighetsnære målinger som mulig.

De beste og dårligste stolene

# Stol Pris Karakter
1.BeSafe iZi Plus X1(2019)4.600,-4
2.BeSafe iZi Kid X2 i-Size (2019)4.500,-4
3.BeSafe iZi Kid X3 i-Size (2019)5.500,-4
4.Britax Römer Max-Way Plus (2019)3.000,-4
5.Axkid Modukid (2019)3.500,-3
6.Axkid Rekid (2019)3.950,-3
7.Axkid Wolmax (2019)2.000,-3
8.Britax Römer MAX-WAY (2017)2.000,-3
9.Britax Römer Swingfix M i-Size (2019)3
10.Britax Römer Multi-Tech III (2019)2.200,-3
11.Klippan Century Freestyle (2019)4.700,-3
12.Klippan Kiss 2 Plus (2017)3.300,-3
13.Britax Römer MAX-FIX II (2017)2.500,-2
14.Concord Reverso i-Size (2017)3.300,-2
15.Cybex Sirona M2 i-Size (2017)3.000,-2
16.Klippan Triofix Maxi (2019)3.000,-2

Tabellforklaring: De oppgitte prisene er de rimeligste vi fant på prisjakt.no. Der hvor pris ikke er oppgitt har vi ikke funnet norsk pris. BeSafe iZi Plus X1 er best i test. Kilde: Folksam

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!