Årets bil-kåringer

Dette er årets biler i Europa og verden

Det er ikke alle som har samme smak som oss nordmenn.

ÅRETS BIL I EUROPA? Volvo S90/V90 kom på pallen i Dagbladets kåring av Årets Bil 2017. Nå kjemper den også om førsteplassen på kontinentet.
ÅRETS BIL I EUROPA? Volvo S90/V90 kom på pallen i Dagbladets kåring av Årets Bil 2017. Nå kjemper den også om førsteplassen på kontinentet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilåret 2016 er straks forbi. Da kan det være greit å se tilbake på noen av årets bil-kåringene som har vært dette kalenderåret. For selv om Dagbladets (i sammarbeid med Autofil og Dinside) «Årets Bil» er mest anvendt og tilpasset vårt eget langstrakte land, så er det flere tilsvarende kåringer rundt om i verden.

Hos oss var det Hyundai Ioniq som stakk avgårde med prisen, Årets Bil 2017.

Danmark

I landet hvor de kaller nordmenn for «fjellaper», har en samlet motorpresse kåret årets bil siden 1964.

Kåringen av «Årets Bil 2017» er rykende fersk - en knapp uke gammel - og det var til slutt Peugeot 3008 som gikk av med seieren.

Bilen har også vært omtalt hos Dinside tidligere. Innen én uke eller to kan du også få lese vår test av 3008 hos oss.

På plassene bak Peugeot 3008 havnet Alfa Romeo Giulia, Seat Ateca, Mercedes-Benz E-klasse og Suzuki Baleno. Hyundai Ioniq vant de danske motorjournalistenes ærespris.

Finland og Sverige

I Janne Ahonens hjemland Finland var det Volvo S90/V90 som til slutt gikk seirende ut av konkurransen.

«Söta bror» har imidlertid ingen store nasjonale kåringer for å velge årets beste bil - bare mindre lokale konkurranser. De har imidlertid med tre av 58 jurymedlemmer i den anerkjente «Car of the Year, Europa». Hvor Norge, til sammenligning, kun har ett medlem - Rune Korsvoll fra NAF-magasinet Motor.

Sett på en annen side så hadde kanskje Volvo uansett vunnet alle prisene i Sverige likevel?

Det hadde i alle fall overrasket oss stort om ikke Volvo S90/V90 - som vant «Folkets favoritt 2017», av Dinside-, Autofil- og Dagbladets lesere - ikke hadde vært med i toppen i en stor svensk kåring. Bilen er med i favorittsjiktet i de fleste kåringene vi har sett fra Europa.

I Norge vant Volvo dessuten «the double» med storebror XC90 i 2016.

«Car of the Year» (COTY)

Dette er kanskje den mest kjente kåringen av årets bil - og den mest anerkjente merkevaren globalt.

I «Car of the Year» er det, som nevnt tidligere, motorjournalister fra flere land som har gått sammen for å komme fram til én felles vinner for Europa-markedet.

Vinner for 2017 har ennå ikke blitt kåret. Juryen bruker god tid fram til og med mars før de bestemmer seg. Vinneren av «Car of the Year (Europe)» blir annonsert under motorshowet i Geneve, 7 mars.

I 2016 var det Opel Astra som gikk seirende ut. Årets kandidater kan du se i faktaboksen over (eller til høyre).

Nord-Amerikas beste bil

På andre siden av Atanterhavet var det Honda Civic som stakk av med tilsvarende pris for beste bil i 2016. Heller ikke der har de bestemt seg hvem som skal få 2017-prisen.

De står imidlertid igjen med bare tre finalister: Chevrolet Bolt, Hyundais premiumbil Genesis G90 og Volvo S90/V90.

Heller ikke de to internasjonale prisene for årets bil - «World Car of the Year» og noe mindre anerkjente «International Car of the Year» - har kommet til sin kjennelse.

I 2016 var det Mazda MX-5 som stakk av med den førstnevnte prisen, mens Kia Optima vant den siste.

Andre kåringer

Det finnes et utall større og mindre kåringer rundt omkring i verden, men få som er uavhengige eller store nok til å dekke et helt land. I Storbritannia er det for eksempel flere TV-programmer og magasiner som har egne kåringer - som What Car, Top Gear, Auto Express, Fifth Gear.

Mange av disse opererer dessuten med et større antall kategorier, som gjør det mindre presentabelt i en samleartikkel som dette.

LES OGSÅ:
Kommentar: Enda mer bompenger - snart nok nå?
Nå kommer hologrammet til bilen
Dette er de tryggeste bilene å krasje i

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!