KNIPS: Parkeringsvaktene til Trafikketaten Oslo Kommune tar kun bilder av de feilparkerte kjøretøyene, og unngår bevisst å ta bilde av føreren, ifølge kommunikasjonsdirektør Kari Eliassen. Foto: Colourbox
KNIPS: Parkeringsvaktene til Trafikketaten Oslo Kommune tar kun bilder av de feilparkerte kjøretøyene, og unngår bevisst å ta bilde av føreren, ifølge kommunikasjonsdirektør Kari Eliassen. Foto: ColourboxVis mer

Dette bør parkeringsvakten unngå

Kan ta bilde av kjøretøyet, men ikke av deg.

Ordet parkeringsvakt gir mange ulike assosiasjoner. Yrket blir ofte forbundet med både irritasjon og tynnere lommebok.

Kanskje du føler deg urettferdig behandlet og vil klage på boten. Men har du gjort disse parkeringstabbene er det faktisk ingen vits i å klage.

Det er vanlig praksis at parkeringsselskapene tar bilde av den feilparkerte bilen som bevis når de skriver ut bøter.

Men i noen tilfeller hender det at parkeringsvakten tar bilde av bilisten i tillegg.

Se og døm selv: Fjorårets verste parkering?

– Tråkker over en grense

Aftenposten skrev i forrige uke om en kvinne som hadde klaget på en kontrollavgift, der parkeringsselskapet, Security Park, svarte med å sende et bilde av henne idet hun forlot parkeringsplassen.

– Det var ubehagelig å motta det bildet. Jeg føler at jeg er blitt overvåket, sier Ragnhild Aandstad, til Aftenposten.

Aandstad hadde nemlig parkert bilen på en parkeringsplass som var forbeholdt kunder til en matbutikk. Hun hadde forlatt parkeringsplassen for å hente sønnen i et bursdagsselskap, og deretter gått inn i butikken for å handle. Dette hadde Security Park lagt merke til.

Datatilsynets informasjonsdirektør, Ove Skåra, oppfordrer parkeringsvakter til å ikke ta bilder av folk.

– Hvis de bruker kamera på en slik måte, tråkker de over en grense. Praksisen er uakseptabel, og jeg håper det er en enkeltstående hendelse, sier Skåra til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Føler du deg truffet? Disse får én parkeringsbot i året

Tar ikke bilder av mennesker

– Pleier parkeringsvaktene deres å ta bilde av vedkommende som har feilparkert?

Daglig leder i Norpark, Egil Østvik. Foto: Norpark
Daglig leder i Norpark, Egil Østvik. Foto: Norpark Vis mer


– Vi tar ikke bilder av mennesker når vi dokumenterer feilparkering, og prøver å være påpasselig med å unngå dette, sier Kari Eliassen, kommunikasjonsdirektør i Trafikketaten Oslo Kommune, til DinSide.

Etter det Eliassen erfarer skal heller ikke Trafikketaten Oslo Kommune ha mottat noen klager fra personer som reagerer på at de har blitt avbildet i forbindelse med feilparkering.

Egil Østvik, daglig leder i Norpark, sier til DinSide at det ikke finnes noen regler som sier at parkeringsvaktene ikke skal ta bilde av bilistene.

– Parkeringsvaktene tar stort sett bare bilder av kjøretøy. Reglene om personvern gjelder også her, sier Østvik.

Han sier at parkeringsvaktene sjelden får klage for at de har tatt bilde av mennesker som har feilparkert. Dersom de har tatt bilde av noen, er det sannsynligvis gjort for å dokumentere noe, mener Østvik.

Her har parkeringsvaktene egne regler