Dette bør du vite om du kjører med røde skilt

Kjøpe, selge, restaurere eller bare prøvekjøre en bil uten skilt? Da kan det være regler du ikke visste om du må forholde deg til.

<b>NY EIER?</b> Med prøveskilt følger mange forskjellige regler, eksemplet over har kun 24 timers levetid.  Foto: NTB scanpix
NY EIER? Med prøveskilt følger mange forskjellige regler, eksemplet over har kun 24 timers levetid. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visste du at du for eksempel kun kan ta ut 10 prøveskilt i en periode på tre måneder? De samme reglene følger kjøretøyet, uavhengig av om det er forskjellige personer som ønsker å ta ut skiltet.

Ingen øvelseskjøring

Du har kjøpt din første bil, men venter med å skilte den til året du fyller 18. Da må du også vente med å kjøre den til du har hvite skilt på den.

Det er nemlig ikke lov å øvelseskjøre kjøretøy med røde skilt.

- Men du kan få sitte på. Det foreligger nemlig ingen direkte begrensning på antall personer som kan være i bilen ved bruk av prøveskilt, forteller Brit Tove Daljord ved Statens Vegvesens kontor for kjøretøygodkjenning og registrering.

Hun forteller videre at kjøretøyet skal midlertidig ikke brukes til transport av personer ved bruk av prøveskilt. Hvor mange som kan være i bilen må vurderes ut ifra hva som er naturlig ved den aktuelle bruken.

Trafikalt grunnkursbevis på mobil.

VEIT DU HVA DISSE BETYR?  Du trodde kanskje de blå/gule skiltene var svenske? -Da tar du feil. Foto: OLAVSPLATES/WIKIMEDIA COMMONS
VEIT DU HVA DISSE BETYR? Du trodde kanskje de blå/gule skiltene var svenske? -Da tar du feil. Foto: OLAVSPLATES/WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

Det er med andre ord naturlig å kunne ha flere i bilen ved prøvekjøring, enn ved at en trenger flytte et kjøretøy fra et sted til et annet.

Strenge regler

Så, hva skjer om du gjør dette galt, glemmer deg eller blir tatt for et lovbrudd uten riktig godkjenning? Alt baseres på hvilke forskriftskrav du bryter. Her er det reaksjoner som inndragning av prøvekjennemerke som gjelder, eller anmeldelse i mer alvorlige tilfeller.

Snart kan veteranfolket juble.

Kan miste retten til prøveskilt

En kan også miste retten til å ta ut prøveskilt om du har overtrådt disse bestemmelsene.

Videre lyder lovteksten følgende: Et regionvegkontor kan også nekte utlån/utstedelse dersom det ellers for samme kjøretøy og for samme formål vil bli utlånt/utstedt prøvekjennemerke så vidt mange ganger at en kan anta at prøvekjennemerket blir misbrukt.

For selv om man i Norge ennå ikke kan spesialbestille egne skilt, kan man ta et lite steg i riktig retning med egne skiltrammer.

Har du sett noen kreative skiltplater? Del historien i kommentarfeltet!

Se disse humoristiske skiltene

Men hva betyr alle skiltene?

MYE Å FORHOLDE SEG TIL  Det er mange forskjellige varianter av dagens skilter. Foto: WIKIPEDIA/SCANPIX
MYE Å FORHOLDE SEG TIL Det er mange forskjellige varianter av dagens skilter. Foto: WIKIPEDIA/SCANPIX Vis mer- Hvite tegn, på rød bunn - Prøvekjennemerke som er utstedt til for eksempel en forhandler, med behov for årlig bruk, har
- Sorte tegn på rød bunn, for endags prøveskilt.
- Lysegule tegn på sort bunn – Kjøretøy som kun brukes utenfor offentlig veg.
- Sorte tegn på grønn bunn - varebiler klasse 2,
- Sorte tegn på gul bunn – kjøretøy tilhørende forsvaret
- Hvite tegn på sort bunn – lisensiert rallybil, trial- og enduromotorsykkel som er fritatt for engangsavgift/tilleggsavgift og som utelukkende brukes til konkurranse og organisert kjøring, i henhold til reglement og godkjening av Norges bilsportforbund eller Norges Motorsykkelforbund.
- Gule tegn på blå bunn – kjøretøy som eies av fremmed stats diplomatisk eller konsulær stasjon eller tjenestemann. Dette gjelder også personale eller familie som nyter privilegier og immunitet i henhold til Wien-konvensjonen av 1961 og diplomatisk samkvem.

(Kilde: Lovdata.no)