Dette bør du ha med i bilen på påskefjellet

Hvert år angrer mange tusen norske bilister bittert på at de ikke gjennomførte elementære forberedelser. Du vil vel ikke gå i samme felle?

Gå til anskaffelse av hjelpemidlene på vår liste, så er du godt forberedt på å takle de fleste situasjonene Kong Vinter har å by på. Foto: Per Ervland
Gå til anskaffelse av hjelpemidlene på vår liste, så er du godt forberedt på å takle de fleste situasjonene Kong Vinter har å by på. Foto: Per ErvlandVis mer

Tenk deg at du glir av veien en sen vinterkveld midt på Hardangervidda mens tung snø laver ned. Eller at du får motorstopp midt på Finnskogen, der det tilfeldigvis er 35 kalde. Eller at du kjører deg fast i den dype snøen på vei ned fra den øde beliggende vinterhytta til din grandonkel. Eller at du går tom for drivstoff midt på Dovrefjell, akkompagnert av en skikkelig vinterstorm.

Les også: Nå må du fylle mer luft i dekkene
Les også: Se opp for dieseldyrene

Kan bli dramatisk

Sannsynligheten for at akkurat du ender opp i en av overnevnte situasjoner er heldigvis - statistisk sett - svært begrenset. Men ikke desto mindre kan slike opplevelser bli svært dramatiske for den som faktisk rammes. Vi snakker her om episoder som i verste fall kan resultere i forfrysninger og det som verre er.

Nyttig også for urbanisten

Er du blant dem som aldri legger ut på langtur med bil? Vi vil likevel oppfordre deg til å lese resten av denne artikkelen. De aller fleste som kjører bil vinterstid, vil nemlig oppleve mer eller mindre kalde situasjoner i sammenheng med isete ruter og store snøfall.

Vi har derfor laget en nyttig huskeliste over ting det kan være lurt å ha med seg i bilen i vinterhalvåret, og ikke minst når du skal på påskefjellet. Er du klar? Da går vi i gang:

Typisk isskrape (Alle foto: Biltema og Clas Ohlson) Foto: Clas Ohlson
Typisk isskrape (Alle foto: Biltema og Clas Ohlson) Foto: Clas Ohlson Vis mer


Isskrape: En skikkelig isskrape duger langt bedre enn kredittkort, mobiltelefoner og snusbokser. Et must i vinterhalvåret. Modeller med påmontert vott finnes i handelen.

Snøkost/-børste: Mer effektiv enn jakkeermene. Kjøp gjerne en lang modell med lang bust. Også her finnes modeller med påmontert vott.

Kombinert isskrape og snøkost: Fantastisk oppfinnelse. Tar mindre plass enn en av hver.

Snøskuffe: En liten sammenleggbar feltspade eller en lett plastskuffe er fin å ha hele vinterhalvåret. Spesielt når brøytebilen har bestemt seg for å legge mesteparten av snøen i gaten oppå akkurat din bil.

Les også: Brede eller smale dekk om vinteren?

Hansker: Varme kjørehansker er godt å ha når telen har trengt langt inn i rattet. Egner seg også meget godt å bruke i kombinasjon med nevnte isskrape, snøkost og snøskuffe.

Låsolje. Bruk den gjerne FØR bilen bunnfryser.
Låsolje. Bruk den gjerne FØR bilen bunnfryser. Vis mer


Votter: Egner seg enda bedre enn hansker når det har snødd så mye at du har problemer med i det hele tatt å finne igjen bilen din.

Låsspray: Fantastisk nyttig for deg som ikke har sentrallås når låsemekanismen fryser. Mye bedre enn lighter.

Låsolje: Sprutes inn i nøkkelhullet med jevne mellomrom hele året, spesielt etter at du har brukt låsespray, som har en uttørrende effekt. Er du flink med låseoljen, kan det hende du slipper å bruke låsesprayen i det hele tatt.

Startkabler: Kan brukes til å få hjelpestart hvis du er heldig nok til at en annen bilist gidder å stille opp. Les mer om startkabler her.

Startkabler. Ikke kjøp for tynne kabler.
Startkabler. Ikke kjøp for tynne kabler. Vis mer


Grus/sand: En liten sekk med grus eller sand kan gjøre underverker når du står fast på isete underlag. Ikke legg hele sekken foran drivhjulene. I stedet åpner du sekken og strør innholdet foran dekkene.

Kjetting: Holdt det ikke med sand? Kjetting kan redde deg ut av en tilsynelatende håpløs situasjon. Såkalte snøsokker og knipetak kan gi tilsvarende hjelp. Merk deg imidlertid at du bør øve et par ganger under kontrollerte forhold. Hvis ikke er risikoen svært stor for at du ikke lykkes spesielt godt i dyp snø og 15 minusgrader. Husk også at du ikke skal legge kjettingene på bakhjulene hvis bilen har forhjulsdrift. Og omvendt.

Les også: Forvirrende om SUV og pigg fra NAF

Matte/sitteunderlag: Når du må ned på kne i snø og slaps for å sette på kjetting, kan du begrense lidelsene ved å plassere knærne på en eller annen form for vanntett matte. Du har allerede gummimatter i bilen, tenker du kanskje nå? Ja, men disse er sannsynligvis våte allerede, i hvert fall hvis du har barn. Hvis du likevel skulle velge å bruke bilens gummimatter, så sørg for all del for å tørke dem før du legger dem på plass i fotbrønnene. Vann under gummimater kan nemlig resultere i mugg, råte og rust.

Slepetau. Husk at de som klarer å trekke deg ut (4x4), som regel ikke medbringer slepetau selv.
Slepetau. Husk at de som klarer å trekke deg ut (4x4), som regel ikke medbringer slepetau selv. Vis mer


Refleksvest: Når du sitter med knærne på matten - mens du fryser på fingrene og svetter på resten av kroppen fordi du har store problemer med å feste kjettingen - er det ekstra surt å bli påkjørt. Derfor bør du ha på deg refleksvesten, som forøvrig er påbudt å ha med i bilen.

Slepetau: Når det viser seg at kjetting ikke hjelper, er det bare å forsøke å stanse en fører av en firehjulstrekker. 4x4-eieren vil vanligvis være kjempestolte over å kunne hjelpe deg ut av elendigheten. Men fordi eiere av firehjulstrekkere vanligvis regner seg som uovervinnelige og derfor ikke har med slepetau, er det viktig at du selv kan stille med dette hjelpemiddelet.

Klut/håndkle: Når du omsider har blitt slept opp av grøfta og har fått hjelpestart av den stolte 4x4-eieren, er du såpass svett at kupeen fremstår som en badstue. Resultatet er full dogging på alle vindusflater. En tørr klut eller et håndkle kan bidra til å begrense problemet. Det samme kan et vifteapparat dersom du velger å styre luftstrømmen opp på frontruten. Har bilen din klimaanlegg kan dette bidra til å tørke ut luften og dermed fjerne doggen. Dessverre er det imidlertid mange klimaanlegg som kobler ut aircondition-funksjonen ved lave temperaturer.

Snøkost med lang bust, polstrede håndtak og skrape i andre enden.
Snøkost med lang bust, polstrede håndtak og skrape i andre enden. Vis mer


Tørkerull: Samme som over. Tørkerullen overtar når kluten er gjennomvåt.

Lommelykt med ekstra batterier: Fordi du bor i et land som stort sett er mørkt halve året, kan en lommelykt fort bli en venn i nøden. Fordi du kan regne med at den går tom for strøm den ene gangen du virkelig er avhengig av den, bør ekstra batterier ligge i hanskerommet.

Les også: Feil drivstoff - hva skjer egentlig?

Spylervæske-kanne: I vinterhalvåret bruker vi langt mer spylervæske enn ellers. Fordi det fungerer dårlig å putte snø på spylervæske-tanken midt på vidda, bør du ha med en ekstra kanne. Så er du godt rustet når trailerne, som du ikke klarer å kjøre forbi, spruter enorme mengder saltlake og møkkete snø på frontruten din.

Billader for mobiltelefon.
Billader for mobiltelefon. Vis mer


Mobillader: Når det er iskaldt, så har mobiltelefonbatteriet ditt enda kortere varighet enn normalt. For å slippe at du går tom for strøm rett før du får fortalt hjelpesentralen hvor du faktisk befinner deg, bør du derfor ha med en mobiltelefonlader. Husk at laderen du putter i stikkontakten hjemme ikke passer i sigarett-tenneruttaket. Du må derfor kjøpe en 12-volts billader.

Ekstra mobiltelefon med billader: Tipset over gjelder deg som alltid har med deg mobiltelefonen din. Hvis du er av det vimsete slaget - og tidvis glemmer telefonen - bør du ha en egen kontantkort-telefon i hanskerommet som kan fyres opp i eventuelle nødsituasjoner. Husk at du må kjøpe billader også til denne. Og hvis det varer og rekker før nødsituasjonen dukker opp - husk å gjennomføre en funksjonstest en gang i blant.

Reservekanne: Kjekt å ha hvis du er av den typen som kun tanker når du finner bensin til under 11,00 kroner literen. Vær klar over at kannen har liten effekt hvis du ikke fyller den med drivstoff. Vær også obs på at du fyller kannen med bensin hvis du har bensinbil. Dette gjelder ikke dieselbiler.

Reservekanne. Husk å fylle den med drivstoff.
Reservekanne. Husk å fylle den med drivstoff. Vis mer


GPS med ladeledning: Ulempen med å ha en bilnavigasjon/GPS-mottaker i frontruten, er at risikoen for å få innbrudd i bilen øker med rundt 28.000 prosent. Fordelen er at du kan finne ut hvilken vei du må gå for å komme til nærmeste bensinstasjon - fordi du glemte å fylle bensin på reservekannen du nettopp har kjøpt. En annen fordel er at du kan finne ut hvor i verden du faktisk befinner deg når du har kjørt i grøften og blir nødt til å ringe nødnummeret. For at GPS-mottakeren din skal virke, må den enten ha strøm på batteriet eller en ladeledning. Du tar derfor også med deg sistnevnte.

Varme klær: Hvis du skal ut av byen, øker risikoen for at du fryser fordervet den dagen du ender i grøfta eller kjører deg fast i den dyp snø i 15 minusgrader. Derfor bør du ha med deg en varm vinterbukse og en tykk vinterjakke, alternativt en skikkelig termodress. En varm lue og vanntette vinterstøvler bør også være med. Så kan du trygt nyte eventuell utsikt mens du venter på redningsmannskapene.

Les også: Sitter dekkene dine feil vei?

Pledd: Du kan selvsagt ta med overnevnte klær til samboeren og barna også. Alternativt kan du ta med flere skikkelige ullpledd, som kan benyttes når den siste bensindråpen har gått med til å holde varmen i kupeen.

Bilnavigasjon/GPS-mottaker. Hjelper deg ikke bare til å finne vei i byen, men kan være en god venn i en nødsituasjon.
Bilnavigasjon/GPS-mottaker. Hjelper deg ikke bare til å finne vei i byen, men kan være en god venn i en nødsituasjon. Vis mer


Kjemisk varme: Hvis du virkelig vil være sikker på å unngå ihjelfrysing, kan du i tillegg kjøpe kjemiske varmeposer. Disse finnes i flere varianter. Når du åpner/knekker dem, kan de produsere kjærkommen varme i timesvis.

Nødproviant og vann: Når du har kjørt deg virkelig fast og deretter snør skikkelig inne, kan det være greit å ha med seg både litt mat, sjokolade og vann. Dermed øker sjansen for at du overlever til hjelpemannskapene finner deg utpå vårparten.

NB: Vi kommer snart tilbake med en egen artikkel om hvordan du gjør selve bilen vinterklar.

Har du flere gode tips til hva vi bør ha med oss i bilen i vinterhalvåret? Skriv et innlegg i debatten under.

Les også: Pristest vinterdekk 2010

Artikkelen ble første gang publisert november 2009.