<strong>UOPPMERKSOM:</strong> Ni av ti har sett andre sjåfører fikle med ikke-bilrelaterte ting bak rattet. For eksempel SMS, mat, kaffedrikking og sminke. Eller som her - røyking. Foto: colourbox.com
UOPPMERKSOM: Ni av ti har sett andre sjåfører fikle med ikke-bilrelaterte ting bak rattet. For eksempel SMS, mat, kaffedrikking og sminke. Eller som her - røyking. Foto: colourbox.comVis mer

Det verste er andre sjåfører

Vi blir stresset og sinte av andres uvettige kjøring. Men kjører vi godt nok selv?

Lar du deg hisse opp og irritere av andre sjåfører? Eller er du av dem som synes det er skummelt og blir nervøs når du deler veibanen med uvettige sjåfører?

Uansett hvilken type du er, så er det altså andre sjåfører som er det verste med bilkjøring. Det kommer frem i en undersøkelse der Carrentals.co.uk har spurt 2.000 briter om deres erfaringer som bilister.

Glem dårlige veier, elendig skilting og høye bensinpriser. Det som skaper mest stress og sinne er andre trafikanter som ikke følger trafikkreglene. Faktisk mener 50 prosent av de spurte at de er engstelige for å kjøre i trafikken. Er du også det?

Kjører du riktig i rundkjøringen?

Her er de typiske situasjonene:

  • Har du opplevd sjåfører som kjører sikksakk på motorveien for å komme seg fortest mulig frem? Da deler du erfaringen med 80 prosent av andre sjåfører.
  • En annen gjenganger er sjåfører som limer seg oppi bilen foran i høye hastigheter (over 110 km/t). 77 prosent svarte at de hadde opplevd dette.
  • Halvparten har sett biler som kjører i feil retning i enveiskjørt gate.
  • 17 prosent har sett bilister rygge (!) på motorveien når de har bommet på avkjørselen sin.
  • 92 prosent opplevd biler som kjører altfor fort i 50-sonen. Dette er skummelt, siden 50-sone indikerer at det er en veistrekning med myke trafikanter, gangfelt, skolevei eller lignende.
  • Artikkelen fortsetter under annonsen

  • Og 93 prosent har sett sjåfører som snakker i mobiltelefon uten håndfrisett eller som tekster mens de kjører. Et annet vanlig syn er sjåfører som drikker kaffe, spiser mat, kikker etter damer (eller menn), sminker seg, fikler med radioen eller megler mellom kranglete unger i baksetet.
Vil sperrebilen for mobilbruk

Kjører du perfekt, eller har du gjort noen av tingene nevnt i eksemplene? I så fall, hvilke? (Du kan krysse av på flere) (Avsluttet)
Jeg har nok kjørt for fort noen ganger(22%)
Jeg har spist/drukket/meglet/kikket på damer(menn)/sminket meg/fiklet med radio i fart(20%)
Joda, jeg har snakket i mobil og tekstet under kjøretur(18%)
Jeg har foretatt noen hissige forbikjøringer(14%)
Jeg kan nok ha limt meg litt nærme oppi en sinke(13%)
Jeg har kjørt i feil retning i enveiskjørt gate(6%)
Jeg kjører som en engel, jeg(4%)
Jeg har gjort alle, dessverre ...(2%)
Jeg har faktisk rygget på motorvei(1%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Undersøkelsen er altså fra Storbritannia, men den burde være ganske representativ for Norge også.

- Jeg tror nordmenn ville svart ganske likt på disse spørsmålene. De fleste av oss har sett disse eksemplene på uvettig kjøring, sier Kristin Øyen, kommunikasjonsdirektør i Trygg Trafikk.

Har du ditt på det tørre?

Da du begynte å lese denne saken tenkte du sikkert at du var helt enig, og at det er andre som er dårlige sjåfører, ikke deg. Men etter å ha lest gjennom punktene, er du sikker på at du med hånden på hjertet kan si at du ikke har gjort noe av dette selv? Fiklet med radioen, kanskje? Svart på en telefon mens du kjørte?

- Mange kjenner nok igjen seg selv i det siste punktet. Alt som tar oppmerksomhet vekk fra trafikken innebærer risiko. I dagens tette trafikk kan bare et lite øyeblikks uoppmerksomhet få fatale konsekvenser, sier Øyen.

DinSides biljournalist tok en kjøretime: - Slurvete, sa kjørelæreren