Du vil kanskje bli overrasket når du finner ut hvor lenge du bør vente med å kjøre. Foto: Colourbox
Du vil kanskje bli overrasket når du finner ut hvor lenge du bør vente med å kjøre. Foto: ColourboxVis mer

Det er tid for promillesjekk

Litt for tørst i går? Sjekk hva du kan tenkes å ha i promille nå.

DinSide har kalkulatorer for det meste. Også en alkoholforbrenningskalkulator. Den kan være nyttig i juledagene, så vi benytter derfor anledningen til å trekke den opp igjen nå.

Kalkulatorens store svakhet er at den krever en viss hukommelse. Du må huske hva du drakk kvelden i forveien, og alkohol gjør som kjent at korttidshukommelsen svekkes. Likevel er det en del man kan gjøre for å rekonstruere det lystige laget. Har man vært på byen har man kanskje regningen i lomma, eller man kan sjekke kredittkortet. Din bedre halvdel som irriterte seg over drikkingen husker nok også ganske godt hva du drakk kvelden i forveien. Hjemme kan man telle antall ledige plasser i pilskassa på kjøkkenet, måle gjenværende mengde i cognac-flaska eller telle opp tomflasker i panteposen eller på gresset i hagen (Ja, gress. Det er jo ikke snø selv om det er jul).

Ingenting av dette er helt trygt, men kan i hvert fall bringe deg et skritt nærmere sannheten.

Før du sjekker!

Før du bruker kalkulatoren bør du lese denne saken på Sosial- og helsedirektoratets nettsider. Artikkelen anbefales siden den er både informativ og morsom, temaets alvorsgrad tatt i betraktning.

Forklaring på de forskjellige punktene finner du hvis du klikker på spørsmålstegnene til høyre i kalkulatoren. Det er også en knapp i kalkulatoren som er merket med "Les mer! (Med utropstegn. Det betyr les det som står der! Og for å repetere det viktigste: Kalkulatoren kan gi en pekepinn om når man kan kjøre bil etter å ha drukket, men vi advarer sterkt mot å stole på den i dette spørsmålet. Kalkulatoren gir en pekepinn, en illustrasjon, og må ikke brukes til fatte konkrete beslutninger om hvor mye man kan drikke og når man kan kjøre bil. DinSide tar absolutt intet ansvar for slik bruk.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til slutt er det en forutsetning som må nevnes. Dette er en kalkulator som kun kan regne, og ikke tenke selv. Den forutsetter at alkoholen inntas jevnt og trutt. Begynner man forsiktig med et par øl til maten tidlig på kvelden og avrunder med å skylle ned et par stive tequila utpå natta, kan man trygt legge til romslig med tid før man er edru igjen.

Lykke til og ta ingen sjanser!

 Alkoholforbrenning
   Inntak Styrke
  Lettøl liter %  
  Pils liter %  
  Vin liter %  
  Hetvin liter %  
  Brennevin liter %  
  Kroppsvekt kg  
  Startet/sluttet å drikke