<strong>PARKERE I BAKKE?</strong> Skiltet angir bratt bakke, men det trenger ikke være markert med dette for at du kan få problemer om du ikke bruker brekk ved parkering. Foto: vegvesen.no
PARKERE I BAKKE? Skiltet angir bratt bakke, men det trenger ikke være markert med dette for at du kan få problemer om du ikke bruker brekk ved parkering. Foto: vegvesen.noVis mer

Derfor MÅ du bruke håndbrekket her

Selv om du setter bilen i gir, risikerer du problemer.

Parkerer du i unnabakke eller motbakke, bør du ikke bare nøye deg med å sette bilen i gir (eller park, hvis du har automatgir). Også håndbrekket må med, skal vi tolke uttalelser fra forsikringsbransjens avkortingsnemnd.

I en sak der en bil trillet inn i naboens bil etter parkering, med påfølgende skader på naboens bil, måtte bileieren tåle krav om regress fra forsikringsselskapet. Årsak? Bilføreren hadde ikke trukket til håndbrekket kraftig nok ved parkering i hellende terreng.

- Grovt uaktsomt

I flere lignende tilfeller har bileiere sluppet unna avkorting og regress, men her er det avgjørende at bilen var parkert i en bakke. Nemnda mener altså at det ikke er tilstrekkelig å sette fra seg bilen i gir. Ei heller er det tilstrekkelig å dra forsiktig i håndbrekket.

I hellende terreng må du altså både sette bilen i gir, og dra kraftig i håndbremsen (eller fotbrekket).

Nemnda uttaler:
Ved hellende terreng er risikoen for å trille langt større, og fører bør derfor sjekke at håndbrekket er trukket tilstrekkelig til. Hensett til risikoen for trafikkskader hvis bilen triller mener nemnda derfor at den manglende sikringen av bilen var grovt uaktsom.

Bileieren måtte betale 20 prosent av skaden på naboens bil, tilsvarende 3.704 kroner. Den trillende synderen ble ikke selv påført skade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva om du har elektronisk parkeringsbrems?

Stadig flere biler utstyres med elektronisk parkeringsbrems. Men er det egentlig bedre enn et manuelt håndbrekk? Fordeler og ulemper - her får du oversikten.

Flere tabber som kan koste deg dyrt

  • Etterstram boltene etter hjulskift: Mister du hjul på grunn av manglende etterstramming av bolter, vil eventuelle skader kunne påføre deg en økonomisk smell selv om du er forsikret.
  • Slitte dekk: Kjører du med for dårlige dekk, får du svi ved uhell.
  • Fristes du ut på glattisen? Uhell ved kjøring på islagt vann kan påføre deg krav om erstatning såvel som avkorting.
  • Ta deg tid til å skrape is: Pass på at bilrutene er isfrie. Slurv kan i verste konsekvens koste deg førerkortet, for dette er farlig!
  • Uoppmerksomhet: Knasting på GPS-er, mobiltelefon og bilradio, kan også i siste instans føre til beslag av førerkort.