Derfor er bildekk svarte

Fargen er ikke tilfeldig.

<B>IKKE NATURLIG:</B> Bildekk er ikke naturlig svarte, men får betydelige fordeler idet de får ny farge.
IKKE NATURLIG: Bildekk er ikke naturlig svarte, men får betydelige fordeler idet de får ny farge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en forsåvidt helt uvesentlig scene i Pixar-filmklassikeren "Cars", gjennomgår hovedpersonen Lynet McQueen en slags ekstrem forvandling som del av et større romantisk prosjekt. Det medfører blant annet at de svarte dekkene han så langt har hatt på felgene byttes ut til fordel for dekk med hvite vegger.

Hadde han visst det som står i denne artikkelen er det ikke sikkert han ville sett så fornøyd ut etter at han kom ut fra verkstedet. Hvite dekk tåler nemlig betydelig mindre enn svarte.

Les også: Dette dekket reparerer seg selv

Fra hvitt til sort

Gummi er for det første naturlig hvitt. Det er blant annet derfor endel veteranbiler var utstyrt med hvite dekk.

Men i sin opprinnelige form er ikke gummi sterkt nok til å tåle de utfordringene moderne bilkjøring byr på. Allerede tidlig på 1900-tallet fant den amerikanske dekkprodusenten B.F. Goodrich ut at ved å tilsette sot i gummien (mer presist "carbon black") - som altså er svart - ble slitestyrken betydelig bedre.

TABBE! Lite vet vel toåringen som bruker disse hvite dekkene at han eller hun vil gå på en dekksmell om en tre-fire år! Foto: Colourbox
TABBE! Lite vet vel toåringen som bruker disse hvite dekkene at han eller hun vil gå på en dekksmell om en tre-fire år! Foto: Colourbox Vis mer


Ifølge Store norske leksikon består et bildekks gummimasse av så mye som 40 prosent carbon black, mens hele 95 prosent av all verdens sotproduksjon går til bildekkindustrien.

Flere fordeler

Denne sottypen fungerer som en forsterkende fyllmasse i gummi, og ved å tilsette en mengde tilsvarende nesten halvparten av gummimassen opplever en å gjøre bildekkets slitestyrke nesten hundre ganger sterkere. Bruddgrensen (punktet der et stoff slites fra hverandre) forbedres også, med over 1000 prosent, ifølge en artikkel på nettstedet Todayifoundout.com.

Dekkene nyter også godt av sotens varmeledende egenskaper, blant annet ved at varmen ledes bort fra visse kritiske punkter (inkludert dekkmønsteret og den gummierte kordduken, som bidrar til å holde dekket sammen). Dette bidrar også til økt levetid.

Fargevalget har også andre åpenbare fordeler, som at svarte dekk ser mindre skitne ut enn hvite, noe Lynet McQueen helt sikkert også oppdaget ganske raskt.

Les også: Ikke slurv med dekksjekken