Denne regningen må du betale

Selv om du ikke har fått giroen, må du betale årsavgiften i tide for å slippe tilleggsavgift.

<strong>FRISTEN ER 22. MARS:</strong> Årsavgiften må betales innen fristen, selv om du ikke har mottatt giro. Her finner du ut hvordan du får gjort det riktig. Foto: Per Ervland
FRISTEN ER 22. MARS: Årsavgiften må betales innen fristen, selv om du ikke har mottatt giro. Her finner du ut hvordan du får gjort det riktig. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3,3 millioner krav om årsavgift er sendt ut til norske bileiere i 2010. Og mange av disse har nok fortsatt ikke betalt. I 2009 var det hele 282.968 som ikke hadde betalt årsavgiften i tide i mai måned. Enkelte av disse hadde kanskje ikke mottatt regningen. Men manglende giro er ikke gyldig grunn for å slippe purring og tilleggsavgift.

Selv om regningen ikke har dukket opp, er du som bileier likevel ansvarlig for at avgiften blir betalt i tide. Årets frist er 22. mars, altså kommende mandag.

Ikke fått den?

Mangler du giroen er det ikke for sent. Du kan kontakte opplysningstelefonen hos Tollvesenet, 22 86 02 00, for å få riktige betalingsdetaljer for din bil. Fra 15. til 19. mars er telefonen åpen fra kl. 08.00-18.00. Du kan også sjekke disse nettsidene. Det er viktig å få riktig KID-nummer, for at betalingen skal bli registrert korrekt.

Les også: Papirene du IKKE må oppbevare i bilen

Slipper du unna?

Dersom du vraker kjøretøyet før betalingsfristen 22. mars, slipper du å betale. Men da må bilen være levert til offentlig godkjent oppsamlingsplass for bilvrak eller til bilopphuggeri for vraking/hugging.

Dersom kjøretøyet ikke er registrert per 1. januar i det aktuelle avgiftsåret slipper du også unna, men ved påregistrering eller nyregistrering skal avgiften betales etterskuddsvis.

Og prisen er ...

Eiere av dieselkjøretøy uten fabrikkmontert partikkelfilter betaler 3.245 kroner, mens andre personbileiere betaler 2.790. Har du dieselbil bør du være spesielt oppmerksom på prisen. I fjor fikk 5-600 bileiere feil sum på årsavgiften grunnet at registrene ikke var opplyst om fabrikkmontert filter.

- Det ligger an til samme antall feil i år. Det forklarte tolloverinspektør i Tollregion Oslo og Akershus Jan Lie, til VG tidligere i år.

Har du fått feil beløp på giroen, betal hele beløpet og gi så beskjed til Tollvesenet om feilen. Deretter vil du få beskjed om å kontakte bilimportøren for å få dokumentasjon over til Statens vegvesen for korrekt registrering. Disse vil så oppdatere Tollvesenets registre med ny informasjon, og bileier vil få refusjon. Hele runden må du regne med tar ett par måneder.

For treg

Tilleggsavgiften ved for sen betaling er på 250 kroner. Selv om du har betalt før tilleggsavgiften har kommet deg i hende, men etter fristen, får du krav om tilleggsavgift. Betaler du fortsatt ikke, risikerer du avskilting.

I august i fjor, var det fortsatt 55.000 bileiere som ikke hadde betalt årsavgiften for 2009.

Du må ha betalt årsavgift, forsikring og gjennomført pålagte tekniske kontroller, for å få kontrollmerke til bilen. Disse oblatene blir sendt ut fra første halvdel av juni.

MERK:

  • Det er viktig å få riktig KID-nummer, for at betalingen skal bli registrert korrekt. Du kan generere KID-nummer på Tollvesenets nettsider (se lenke ovenfor.)
  • Betaler du elektronisk, så betal hvert kjøretøy hver for seg.
  • Kontroller beløpet du blir avkrevd for eventuelle feil.