Den største storebroren ser deg

Fartsovervåkning som tvinger deg av gasspedalen.

En del bilister er særdeles følsomme for trafikkovervåkning, spesielt den typen hvor de ender opp med en giro i postkassen og et sort-hvitt-portrett av føreren som aner fred og ingen fare idet han raser gjennom 60-sonen - i 80.

Det spørs om ikke et prøveprosjekt som snart iverksettes i London kommer til å gjøre de samme bilistene enda litt mer nervøse.

Fartstilpasning

En liten brikke installert i 20 forsøksbiler skal sørge for at hastigheten automatisk overvåkes og begrenses hvis føreren kjæler litt for mye med gasspedalen. Også en drosje og en buss fra Londons kollektivnett deltar i prosjektet.

Teknologien vil testes gjennom et seks måneder langt prøveprosjekt som har fått navnet Intelligent Speed Adaptation (ISA), eller "intelligent fartstilpasning", og benytter seg ikke overraskende av en kombinasjon av forhåndslagrede data i brikken og satelittovervåkning.

Førstnevnte inneholder oversikt over fartsgrensene i bilistenes nærområde, som så kontrolleres mot hastigheten du holder i henhold til GPS-satelittene.

Les også: 50 prosenta av unge vil ikke kjøre trygt

Gi fra deg kontrollen

Idet føreren nærmer seg en fartsovertredelse vil kjørecomputeren ifølge Gizmodo gå inn i såkalt "rådgivningsmodus", og anbefale deg å senke hastigheten. Hvis du virkelig stoler på teknologien kan du svitsje datamaskinen over i "frivillighetsmodus". Da vil du simpelthen ikke få lov til å kjøre over fartsgrensa, ettersom en automatisk fartssperre i brikken effektivt setter en stopper for fartsovertredelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje du kommer til å savne denne likevel?
Kanskje du kommer til å savne denne likevel? Vis mer

ISA-systemet er likevel ikke helt i samsvar med George Orwells overvåkningsfantasier. Det kan nemlig enkelt skrus av ved å trykke på en knapp.


- Denne oppfinnsomme teknologien kan hjelpe en hvilken som helst bilfører i London med å unngå unødvendige bøter for fartsovertredelser, samtidig som den vil redde liv. ISA er i utgangspunktet ment som en sikkerhetsmekanisme, men hvis innbyggerne i London omfavner teknologien kan det forhåpentligvis også føre til hyggelige bieffekter som mindre kødannelse på grunn av kollisjoner, og reduserte utslippsmengder fordi bilførerne legger seg til en snillere kjørestil, forteller Transport for London sjef, Chris Lines, til Which?.

Det er ikke alle enig i.

Les også: Mange vil kjøre trygt i trafikken

Zombier?

Claire Armstrong representerer trygg trafikk-kampanjen Safe Speed, og karakteriserer ISA-teknologien som helt feilslått.

- Trygg kjøreatferd er avhengig av at førerne er fullstendig til stede i trafikken, og at de avpasser hastigheten etter forholdene. Med ISA vil bilister forvandles til zombier med føttene plantet i gulvet, samtidig som de stoler på at satelittene kontrollerer hastigheten, sier Armstrong ifølge Which?.

Hva mener du? Er dette noe du kunne tenkt deg i bilen? Si din mening i debatten under!