Alfa Romeo har holdt lav profil en tid, tross modeller som har fått skryt for design og personlighet, som kompakte Giulietta og den minimalistiske sportsbilen Alfa 4C.
Men tidligere i år lanserte Alfa Romeo Giulia, sin sannsynligvis viktigste modell på flere år, bilen som skal redde den tradisjonsrike produsenten, basert i Arese nær Milano, fra forfall. Vi kjørte nye Alfa Giulia i september og konkluderte med at her har Alfa en reell mulighet til å konkurrere med BMW 3-serie uten å rødme.
Den første SUV-en
Og nå, for første gang i sin over 100 årige historie presenterer Alfa Romeo altså en SUV, basert på plattformen som har vist seg å fungere bra med Giulia. Stelvio vil komme på markedet i løpet av neste år og i første omgang viser den italienske produsenten den heftigste utgaven, Quadrifoglio - som er den tradisjonelle betegnelsen på de sportsligste Alfa-versjonene.

Sterk identitet
Design vil være ett av de sentrale salgsargumentene for Stelvio, som det som oftest er hos Alfa Romeo. Den skal uttrykke sportslighet, italiensk sensualitet og samtidig en viss aggressivitet - kort sagt, personlighet og temperament. Fronten er nøkkelelementet og har den høyeste gjenkjennelsesfaktoren, men generelt har Alfa-designerne vært opptatt at detaljene skal stemme så helheten blir utvetydig Alfa fra alle vinkler. For vår del er førsteinntrykket at de har lykkes godt med fornyelse innen kontinuitet, og at denne vil skille seg ut i SUV-mengden er det ingen tvil om - enten man liker utseendet på bilen eller ikke.

Slik skal de erstatte norsk bestselger
Hekken er ganske rett opp-og-ned og Alfa kaller den «kamm-hekk», selv om purister muligens vil bestride at professor Wunibald Kamm selv ville gått god for betegnelsen i dette tilfellet. (Eksempler finner du i denne artikkelen om BMWs Zagato-konsept fra 2012).
Quadrofoglio-versjonen vi ser på disse bildene har dessuten en del ekstra sportslige designelementer, som sideskjørtene delvis i karbon lakkert i karosserifarge og de typiske Q-felgene.

Stor som en BMW X3
Størrelsesmessig er det en mellomstor SUV/crossover vi har med å gjøre - den er bare en anelse større enn BMW X3 med sine 468 centimeter i lengden og 165 i høyden.
Interiøret er også spesifikt Alfa og kan ikke forveksles med et annet merke. Det oser sportslighet, særlig i denne quadrifoglio-utgaven. Førermiljøet er å dømme etter bildene omtrent som i Giulia, det vil si forfriskende egenartet med annerledes designvalg på overflatene enn hos konkurrentene. Materialene er myke og vi regner med det også er polstring ned til undersiden av dashbordet slik som i Giulia.
Instrumentpanelet er forbilledlig oversiktlig og lettlest og infotainment-skjermen er integrert i dashbordpanelet på en sømløst finurlig måte. Betjening og informasjonsdisplay er ekstremt fører-orientert.

Slår til med 510 hester
Det er ingen overraskelse at Alfa benytter den samme drivlinjen som har gjort Giulia Quadrifoglio til en troverdig rival til både BMW M3 og Mercedes-AMG C 63. Vi snakker om biturbo V6-bensinmotoren som produserer 510 hestekrefter (tilfeldigvis det samme som nevnte C 63), fra et moderat slagvolum på 2,9 liter. Gjenbruk av Ferrari-know how er ikke egnet til å gjøre denne mekanikken mindre interessant. 600 newtonmeter overføres til hjulene via en 8-trinns automatkasse fra ZF.
Kreftene plantes i bakken via Q4 firehjulsdrift med sanntids momentfordeling. Den baserer seg i utgangspunktet på full bakhjulsdrift, men kan ved behov - det vil si når hjulene nærmer seg slippgrensen - overføre opptil 50 prosent av kreftene fremover. Via to kløtsjer i bakdifferensialen kan fordelingen av moment mellom bakhjulene kontrolleres slik at stabilitetskontrollen ikke skal behøve å gripe inn på forstyrrende vis.

Vil moderere seg
Etterhvert vil det komme en mer moderat versjon av Stelvio, utstyrt med en 2,0-liters firesylindret turbomatet bensinmotor på 280 hestekrefter og et dreiemoment på 400 newtonmeter ved 2.250 omdreininger. Det ville også overraske oss om ikke en 2.2 dieselversjon på 180 hester og 450 newtonmeter så dagens lys etterhvert - den drivlinjen fungerer i hvert fall svært godt i Giulia.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.